Tanam Sikap Suka Membantu

Siapa yang tidak takut apabila dikejar orang kurang siuman. Niatnya sekadar mahu menghulurkan makanan dan minuman kepada golongan gelandangan di sekitar ibu kota Kuala Lumpur, namun disalah erti pula.

Apa sekalipun pengalaman ditempuh sukarelawan Kindess.My (Kindness), Nurul Syima Zulkipli, dia tabah menjalankan tanggungjawab sebagai masyarakat yang prihatin.

Malah pengalaman itu dijadikan sebagai memori yang cukup memberi kesan mendalam di jiwa wanita berusia 28 tahun ini.

“Walaupun takut mengenang pengalaman itu, saya tetap meneruskannya kerana bagi saya, setiap pertolongan perlu dilakukan dengan ikhlas.

“Jika saya dapat mengurangkan kesusahan orang lain dengan bantuan itu, saya berasa sangat puas,” katanya yang mengakui sejak kecil arwah ayah sudah mendedahkannya dengan kerja kebajikan.

Dorongan dan sikap murah hati arwah ayahnya juga dijadikan penguat semangat untuk wanita ini mencontohi ayahnya.

Tambahnya, selain arwah ayahnya, Nurul Syima yang ketika itu berusia 23 tahun bersama rakan sekerja gemar membantu tukang cuci di syarikat tempat dia bekerja dengan memberi sumbangan berbentuk barangan.Namun, sejak berhenti kerja, dia berasa bosan dan ingin melakukan sesuatu untuk mengisi masa lapang pada hujung minggu.

“Saya mencari di Internet sekiranya ada pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang mahukan sukarelawan. Walaupun sudah cuba memohon di pelbagai NGO, tiada sebarang jawapan diterima.”Hampir lebih setahun mencuba, akhirnya pada September 2012 Muslim Aid Malaysia menerima permohonan yang dibuat menerusi laman sosial Facebook,” jelasnya.

Bagi dirinya, kriteria penting yang perlu ada pada sukarelawan adalah ikhlas dan memberi bantuan tanpa meminta ganjaran.

Sejak hari itu, dia juga berkenalan dengan Muhammad Kamarulazizi yang kini menjadi Ketua Pegawai Eksekutif Kindness.

Disebabkan tidak mempunyai sumber kewangan yang banyak, Nurul Syima memilih untuk menghulurkan khidmat dari segi tenaga bagi mengumpul dana dan menyampaikan sumbangan penderma kepada golongan memerlukan.

Kini, dia yang aktif dan bertanggungjawab mengumpul dana di Kindness tidak kisah meluangkan masa untuk melakukan aktiviti bersama sukarelawan lain ketika hujung minggu walaupun bekerja pada hari biasa.

Tambahnya, untuk memberi kepercayaan kepada orang ramai lebih gemar menderma, Kindness berkongsi gambar serta maklumat projek yang dijalankan menerusi laman Facebook, fb.com/kindness.my.

Nurul Syima yang kini menguruskan Projek Biskut, bertanggungjawab mengumpul dana bagi memberi sumbangan berbentuk juadah minum petang kepada rumah anak yatim.

“Selepas bergelar sukarelawan, ia sedikit sebanyak mengubah sikap tidak serius atau malas untuk ambil tahu dengan keadaan yang berlaku di sekeliling.

“Apabila lihat kesusahan orang lain, sekurang-kurangnya ia dapat membantu diri membuang sikap negatif seperti pemarah, suka membazir dan tamak.

“Jika ingin memberi bantuan pula, jangan sesekali memilih orang atau bangsa kerana bagi saya, masing-masing mempunyai kesusahan berbeza,” katanya.

Budaya membantu

“Saya lihat budaya memberi bantuan kepada golongan kurang berkemampuan masih rendah dalam kalangan masyarakat di negara ini.

“Justeru saya terfikir jika tidak mulakan dari sekarang, ia tidak akan menjadi budaya wajib dalam kalangan generasi akan datang.

“Ini satu cabaran buat saya dan rakan lain untuk menjadikan amalan menderma sebagai budaya,” kata seorang sukarelawan Kindness, Norharirdayu Hashim, 30. Bagi dirinya, menjadi sukarelawan banyak faedahnya. Bukan hanya dapat berkenalan dengan rakan baru, ia juga mampu memberi kepuasan apabila melihat senyuman yang terukir di wajah setiap penerima sumbangan.

Rakan yang ditemui juga bukan daripada calang-calang orang kerana kebanyakannya mempunyai hati yang murni dan tidak sampai hati melihat orang lain hidup dalam kesusahan.

Walaupun rakan baru tidak semestinya mempunyai pendidikan tinggi, keikhlasan hati mereka memberi bantuan membuatkan dia sangat bersyukur kerana dipertemukan dengan sahabat seperti itu.

Ketika pertama kali menjadi sukarelawan, dia bermula dengan menyertai badan NGO lain selama empat tahun dan berpengalaman mengikuti misi bantuan kemanusiaan ke Palestin.

“Atas pengalaman itu, saya bersama empat sahabat lain menubuhkan Kindness selari dengan matlamat sejak dulu lagi iaitu mahu menjadikan sikap murah hati sebagai budaya di negara ini.

“Walaupun sebelum ini saya hanya menjadi tulang belakang atau urus setia, kini saya perlu lebih aktif menjalankan pelbagai projek bersama sukarelawan lain untuk memberi bantuan kepada rumah anak yatim, orang tua dan gelandangan,” katanya.

Tegasnya, bagi sukarelawan yang hanya bersikap ‘hangat-hangat tahi ayam’ dan memberi bantuan dalam tempoh singkat, sebaiknya jangan berputus asa.

Jika tidak boleh bergerak secara berkumpulan, mereka boleh menjalankan tanggungjawab berkenaan secara sendirian.

“Pahala akan menyusul kerana kebajikan adalah ‘sewa’ yang harus dibayar oleh setiap manusia yang hidup di dunia ini,” katanya.

Bagi seorang lagi sukarelawan Kindness, Nazihah Rusli, walaupun masih bergelar siswazah, dia tetap menjalankan tanggungjawab memberi pertolongan kepada golongan memerlukan.

Berusia 28 tahun, kisahnya sebagai sukarelawan bermula pada 2010. Disebabkan rasa bosan dan tidak tahu aktiviti menarik untuk dilakukan pada hujung minggu, dia mencari sesuatu yang dapat memberi faedah kepada dirinya dan masyarakat.

Sejak itu, pelbagai aktiviti berbentuk kerja kebajikan dilakukan sehinggalah terpanggil untuk menyertai sukarelawan di Kindness.

“Pada mulanya, saya didedahkan kepada projek makan malam amal untuk rumah anak yatim daripada NGO berbeza dan ia menjadi pengalaman pertama bergelar sukarelawan.

“Kini, apabila bersama Kindness, saya diberi kepercayaan untuk memastikan kelancaran Projek Vitamin C bagi mengumpul dana mendapatkan keperluan makanan tambahan yang akan disumbangkan kepada Madrasah Tahfiz Hashimiah di Selayang.

“Menariknya, saya memerlukan masa dua minggu untuk mengumpul dana bernilai RM5,000 dan bantuan yang diperlukan itu dihebahkan menerusi laman sosial Facebook saja,” katanya.

Perkara pertama yang dirasakan ketika itu hanya ungkapan syukur kerana ada insan yang baik hati untuk membantu 170 pelajar pelarian Rohingya berkenaan.Walaupun ada yang mempersoalkan mengenai bantuan yang disumbangkan kepada pelajar bukan kalangan rakyat Malaysia, ia dianggap sebagai cabaran buat dirinya serta rakan lain. Baginya, jika ingin membantu kita seharusnya tidak memilih bulu atau golongan tertentu.

Bagi meneruskan semangat suka membantu, kadangkala dia turut membawa adik-beradiknya ketika ditugaskan membeli keperluan buat golongan memerlukan sebagai usaha untuk mendidik generasi muda.

Sepanjang menjadi sukarelawan, banyak pengalaman yang ditimba wanita ini termasuk ketika mengunjungi rumah anak yatim.

“Melihat keadaan mereka, saya sangat bersyukur kerana dapat belajar di sekolah seperti biasa malah mampu melanjutkan pengajian ke tahap lebih tinggi.

“Sedikit sebanyak kisah kesusahan orang lain yang berlaku di depan mata boleh dijadikan iktibar kepada diri sendiri untuk terus membantu,” katanya.

Walaupun sibuk mengulang kaji pelajaran, Nazihah sedaya upaya cuba menghulurkan bantuan mengikut kemampuan dirinya.

Dia berasa bertuah kerana kerja amal yang dilakukan itu mendapat sokongan daripada keluarga dan ibu bapa selain sahabat yang banyak mempengaruhinya untuk menjadi sukarelawan.

Baginya, dia tidak pernah berasa rugi membantu orang lain kerana setiap sumbangan begitu dihargai oleh si penerima.

Kindness kini menjadi perantara yang menghubungkan dermawan dan sukarelawan selain mengadakan pelbagai projek berbentuk kemasyarakatan.

Leave a Reply

892 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Klüver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It