Terapi Berkuda Rangsang Keyakinan

Dulu aktiviti tegar wanita ini berkunjung ke pusat beli-belah sekitar Kuala Lumpur. Pada hujung minggu mereka membawa anak-anak sekadar melepaskan tekanan dan melihat sekiranya ada padanan yang perlu dibeli.

Di samping memberi keseronokan kepada si kecil, membeli-belah ibarat terapi minda yang tiada penghujungnya. Selain terpaksa mengeluarkan duit, anak-anak juga perlu dikawal bagi memastikan keselamatan mereka terjaga.

Lupakan minat mereka suatu ketika dulu kerana kini keempat-empat wanita ini menjadikan aktiviti berkuda sebagai hobi dan rutin senaman yang dilakukan setiap minggu.

Walaupun jarak di antara rumah dengan lokasi menunggang kuda jauh, bagi Noor Wan Fadzil, Mariam Thomson, Umi Kalsom Nizar dan Noor Nerina Ernie, semua itu tidak menjadi masalah kerana kecintaan kepada kuda begitu tinggi melebihi perasaan mereka terhadap aktiviti membeli-belah yang menjadi kegemaran suatu ketika dulu.

Aktiviti ini bukan saja menjadi lokasi pertemuan suri rumah, malah suami turut mempunyai minat yang sama. Lebih penting anak-anak juga turut didedahkan dengan kebaikan menunggang kuda sehingga mereka menjadi lebih yakin, berani serta tidak kekok berhadapan orang ramai.

Ketika berkunjung ke Denai Alam Recreational and Riding Club (DARC) yang terletak di Shah Alam, kelihatan empat wanita segak dalam persalinan sukan berkuda lengkap but tinggi, topi, mengenakan joppers (seluar khas untuk menunggang kuda) dan chap sebagai pelindung kaki sedang leka bersama kuda masing-masing.

“Seronok sangat walaupun penat, peluh yang mengalir menandakan ia aktiviti sihat serta memberi pelbagai kebaikan kepada kesihatan badan,” ujar Noor Wan Fadzil, ibu kepada empat cahaya mata yang mula menunggang kuda di DARC sejak September tahun lalu.

Suri rumah sepenuh masa ini menjelaskan, sebelum mendirikan rumah tangga dia pernah menunggang kuda, namun disebabkan terjatuh dia fobia lantas aktiviti ini ditinggalkan begitu saja. Selepas mendirikan rumah tangga dan memiliki empat anak berusia antara tiga hingga 12 tahun, dia teruja untuk kembali berkuda.Semuanya bermula selepas anak sulungnya, Ameer Deedat Azwanuddin, 12, mengalami cerebral palsy (CP) atau kelumpuhan otak selepas terjatuh ketika berusia empat bulan.

“Selepas kejadian itu Ameer terus berkeadaan begini, tidak dapat mengendalikan otot sendiri serta mengalami gangguan fungsi saraf yang lain. Selepas doktor menyarankan supaya Ameer menjalani terapi berkuda, saya terus memulakannya,” katanya yang sudah menggunakan pelbagai kaedah terapi untuk Ameer.

Menurut Noor, di luar negara terapi berkuda untuk kanak-kanak orang kelainan upaya (OKU) termasuk autisme, sindrom Down, kecacatan tubuh dan lemah pelajaran dijalankan secara meluas kerana ia memberi pelbagai kebaikan bukan saja pada fizikal, tetapi emosi mereka.

“Memang benar selepas beberapa kali sesi menunggang kuda, beberapa perubahan ketara boleh dilihat pada diri Ameer. Kali pertama memang dia agak kekok dan sering menundukkan kepala dan membengkokkan badan tetapi kini tidak lagi. Kepala sudah tegak begitu juga dengan badan. Ia sesuatu yang sangat positif kerana ketika menunggang, ada latihan yang diberikan kepada anak-anak ini,” katanya.

Tambahnya, terapi berkuda dapat merangsang otot kaki dan membolehkan mereka berjalan secara perlahan-lahan. Malah, secara tidak langsung ia juga mampu mengatasi masalah psikologi dan perasaan seperti kurang keyakinan diri serta kemampuan bertutur dan berbicara.

Ini kerana wujud hubu–ngan unik antara penunggang dengan kuda, sekali gus menimbulkan rasa saling percaya sepanjang mereka menjalani sesi latihan.Dia yang turut menghadapi masalah migrain dan badan lesu, selepas menunggang badan semakin kuat dan cergas malah migrain juga hilang. Selepas pulang ke rumah dia masih boleh melayan keempat-empat anaknya.

Kini aktiviti berkuda bukan saja untuk dirinya, malah suami dan tiga anak yang lain turut menjadikannya sebagai rutin mingguan. Keterujaan terhadap haiwan ini begitu tinggi sehingga dia sanggup membeli aksesori seperti gelang dan cincin berbentuk kuda serta pakaian berlatar belakang gambar kuda.

Bermula dengan anak yang dibawa bagi merasai pengalaman menunggang kuda akhirnya ibu kepada tiga cahaya mata, Mariam Thomson mulai jatuh cinta dengan kuda selepas kali pertama menunggangnya pada Disember 2012.

Dia yang tertarik selepas berkunjung ke DARC mengakui, selepas kali pertama menunggang dia merasai satu pengalaman yang sukar digambarkan. Ia tidak sama dengan aktiviti fizikal lain.

“Kali pertama mencuba memang rasa gayat apatah lagi apabila rasa takut ketika berseorangan di atas kuda. Namun, lama-kelamaan selepas diberi tunjuk ajar jurulatih, keyakinan mula bertambah dan saya semakin berani berseorangan mengendalikan kuda,” katanya.

Menurut Mariam, jika dulu setiap hujung minggu dia meluangkan masa di pusat beli-belah bersama suami dan anak-anak, tetapi kini aktiviti bertukar di kandang kuda.

Menariknya sambil menunggang, dia boleh membiarkan ketiga-tiga anaknya bermain di kawasan sekitar tanpa risaukan keselamatan mereka.

“Keadaan ini berbeza ketika di pusat beli-belah, saya perlu menjaga anak-anak kerana mereka jarang duduk diam dan suka berlari ke sana sini. Aktiviti berkuda bukan saja mendidik mereka supaya tidak takut kepada kuda, malah mahir dalam menunggang. Lokasi yang mesra keluarga dan sesuai untuk membawa anak-anak kecil menyebabkan saya memilih DARC sebagai lokasi berkuda,” katanya yang mendapat galakan suami sepenuhnya.

Menurut wanita berdarah campuran Melayu dan Scotland ini, aktiviti pada hujung minggu ini juga menjadi pertemuan dengan rakan-rakan. Ramai antara mereka suri rumah, ada juga yang bekerja jadi peluang ini digunakan untuk bertukar pendapat.

Jika selama ini mereka ke gimnasium atau merawat badan di spa, menunggang kuda turut memberikan kelebihan yang sama antaranya mampu merangsang dan menguatkan otot, terutama di bahagian pelvik dan tulang belakang serta membentuk tubuh menjadi lebih cantik.

Perkara sama turut diakui Umi Kalsom Nizar yang mula mengikuti aktiviti berkuda sejak Disember tahun lalu. Mulanya dia hanya membawa anak perempuan, Anfal Insyirah Abu Talib, 7, bagi mendedahkan si kecil ini kepada kuda. Tetapi lama-kelamaan timbul minat sehingga dia memberanikan diri mencuba.”Saya mula menunggang kuda pada Februari lalu. Kali pertama duduk di atas kuda memang terasa gayat dan takut. Namun, jurulatih banyak membantu memberikan keyakinan sehingga lama-kelamaan saya mampu mengendalikan kuda sendiri,” katanya yang menjalani latihan dua kali seminggu di DARC.

Ujar Umi, jika dulu dia kerap mengalami masalah sakit lutut dan kurang tumpuan terutama ketika memandu kereta kini selepas empat bulan banyak kebaikan diperoleh terutama dari sudut kesihatan.

“Saya dapati masalah sakit lutut semakin berkurangan dan hilang sedikit demi sedikit. Begitu juga dengan angin dalam badan. Tubuh lebih segar dan sihat, malah mampu mengekalkan berat badan. Saya juga lebih fokus ketika memandu dan memberikan tumpuan dalam sesuatu perkara,” katanya yang begitu obses dengan kuda sehinggakan sering tersenyum apabila membicarakan mengenai haiwan ini.Selain menunggang di DARC, Umi bersama rakan-rakan turut berkuda di pantai seperti di Cherating, Pahang. Menunggang di pantai dan laut memberikan satu pengalaman yang cukup mendebarkan.

“Saya dapati kuda sangat sukakan air terutama pada waktu pagi, malah kuda boleh berenang dengan baik. Ketika kali pertama mencuba memang rasa takut, tetapi saya perlu berani berinteraksi dengan kuda kerana haiwan ini boleh memahami emosi manusia,” katanya.

Jika ada mengatakan menung–gang kuda suatu aktiviti untuk golongan berada, ia satu tanggapan yang salah. Terdapat banyak pusat menunggang kuda yang menyediakan harga berpatutan dan sesuai untuk semua peringkat usia.

“Jika individu sanggup mengunjungi gimnasium setiap minggu dan membayar yuran bulanan, konsepnya sama seperti menunggang kuda. Malah, aktiviti ini menjadi amalan Nabi Muhammad SAW dan disebut dalam al-Quran kerana mempunyai banyak kebaikan, jadi mengapa tidak kita mengamalkannya,” kata Umi.

Leave a Reply

1,321 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Klüver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It