Tiada Istilah Berehat

Memerlukan komitmen tinggi dan pengorbanan terutama dari segi masa, tidak ramai yang berani memilih untuk mendalami bidang ini walaupun ia hanyalah kerja sukarelawan.

Bukan sebarang tugas yang dilakukan tetapi jika tidak betul caranya, ia boleh meletakkan diri mereka dalam keadaan bahaya.

Ini kerana, mereka perlu berhadapan dengan pelbagai keadaan sukar yang adakalanya membabitkan pelbagai situasi berbeza antaranya kemalangan jalan raya, gempa bumi, banjir dan tanah runtuh.

Apabila berhadapan dengan situasi ini, kebiasaannya kaum Adam lebih banyak menguasai lokasi kejadian berbanding wanita untuk melakukan tugas menyelamat.

Bagaimanapun, kelibat Koperal Tammie Loo Fong Yin, 33, dan rakan-rakannya, Leftenan Teresa Lim Sim Lee, Sarjan Lois Lim Sim Yee serta Koperal T Kaanthini, mungkin mencuri perhatian orang ramai di lokasi kerana mereka wanita berani, cekal dan kental mengharungi cabaran bagi membantu insan dalam kesusahan.

Menyertai Persatuan Bomba dan Penyelamat Sukarela Malaysia (MVFRA) iaitu sebuah badan sukarela yang banyak membantu mangsa bencana sekitar lapan tahun lalu, dia melakukannya kerana suka dan minat.

“Saya menyertai MVRA tanpa ada sebarang paksaan daripada mana-mana pihak, apatah lagi kerja sukarelawan yang saya pilih ini sangat lasak. Mungkin ramai yang melihatnya menganggap ia sesuatu yang sukar dilaksanakan.

“Sebagai sukarelawan, saya dan rakan lain perlu sentiasa berada dalam keadaan bersiap sedia selama 24 jam sebab bencana alam atau kemalangan itu terjadi tidak mengira masa.

“Malah, pada hujung minggu sekalipun kami kena sentiasa berjaga-jaga dan boleh dikatakan tiada istilah rehat. Selain itu, kami juga ada latihan tertentu seperti menyelamat yang harus dijalani bagi memantapkan diri di tempat kejadian,” katanya.

Sejak sekolah menengah lagi, dia aktif dengan pasukan badan beruniform dan itu menjadi salah satu sebab dia membuat keputusan menyertai MVFRA.

Pada pandangannya, sama ada lelaki atau wanita, setiap tugasan sama dan masing-masing saling melengkapi antara satu sama lain. Ini sekali gus membentuk jalinan perhubungan yang kukuh terutama apabila berhadapan dengan situasi kritikal.

Walaupun sudah lapan tahun membabitkan diri dalam aktiviti sukarela ini, dia masih berasa seperti baru menyertainya kerana setiap hari dia banyak mempelajari benda baru terutama apabila ia membabitkan nyawa manusia.

Dia turut bersyukur sebab keluarga terutama suaminya amat memahami kerjaya yang dipilih itu dan memberi sokongan 100 peratus berikutan usahanya itu sesuatu yang murni.

Selamatkan haiwan terbiar

Bagi Vicneswary Anthony, 31, dia lebih cenderung untuk melakukan kerja sukarela menyelamatkan haiwan terbiar di jalanan.

“Selalunya saya selamatkan kucing dan anjing lalu membawanya pulang ke rumah untuk dibersihkan serta memberi makanan secukupnya supaya ia bertenaga semula.

“Semuanya berlaku secara semula jadi kerana sejak umur saya enam tahun, memang saya sudah terbiasa membawa pulang haiwan, malah anak tikus pun saya pernah selamatkan ketika itu.

“Emak tidak pernah marah dengan minat saya, sebaliknya kami saling membantu menjaga semua haiwan berkenaan,” katanya yang berharap masyarakat akan lebih prihatin nasib haiwan jalanan.

Mempunyai kerja tetap sebagai pembantu teknikal di Telekom Malaysia Berhad, Vicneswary menyelamatkan haiwan jalanan selepas waktu kerja.

Selain menjumpai sendiri haiwan itu, dia juga menerima panggilan telefon daripada orang awam atau badan bukan kerajaan yang memerlukan khidmatnya.

Laman sosial Facebook peribadinya juga menjadi penghubung antara dia dan orang awam yang mahukan maklumat mengenai kerja sukarela dilaksanakannya atau mengambil haiwan itu sebagai haiwan peliharaan.

Baru-baru ini, mereka turut menerima Anugerah Penyelamat Nyawa yang diberikan oleh Road Safety Marshal Club (RSMC) sempena Majlis Perasmian Kempen Kesedaran Jenayah Jalanan Untuk Wanita yang diadakan di pusat beli-belah Great Eastern di Jalan Ampang, Kuala Lumpur.

Elak risiko

Jenayah dan kemalangan terjadi di mana saja tidak kira di sekolah, rumah, pejabat, tempat letak kereta mahupun jalan raya.

Dua perkara ini juga tidak mengenal mangsanya sama ada wanita, lelaki, kanak-kanak, orang kelainan upaya atau warga emas.

Acapkali tiba musim cuti sekolah misalnya, ia menjadi saat paling menggembirakan bagi kebanyakan kanak-kanak kerana berpeluang melakukan pelbagai aktiviti di luar rumah seperti di padang permainan dan tepi jalan raya.

Namun, ia boleh menjadi tempoh yang mengundang kebimbangan ibu bapa khususnya yang bekerja sekiranya anak dibiarkan bermain tanpa pengawasan orang dewasa.

Mengayuh basikal dengan laju bersama rakan tanpa memikirkan risiko bahaya yang bakal dihadapi, walaupun ia aktiviti menyihatkan, sekiranya tersilap langkah boleh mengundang kecelakaan termasuk kemalangan.

Hakikatnya, semua itu boleh dielakkan sekiranya kanak-kanak dibekalkan ilmu keselamatan ketika mengayuh basikal.

Panduan lengkap mengenai keselamatan jalan raya dan cara betul mengayuh basikal perlu diketahui kanak-kanak bagi mengelakkan berlaku perkara tidak diingini.

Untuk keselamatan kepala contohnya, kanak-kanak perlu dibekalkan dengan topi keselamatan yang saiznya berpadanan. Walaupun nampak remeh, topi keselamatan hakikatnya menyelamatkan mereka daripada mengalami kecederaan teruk selain menghalang hentakan kuat terus ke kepala sekiranya terjadi kemalangan.

Pemilihan pakaian juga penting terutama seluar. Pastikan anak-anak tidak memakai seluar besar di bahagian hujungnya ketika mengayuh basikal kerana ia boleh tersangkut di rantai atau tayar basikal yang boleh menyebabkan kemalangan.

Sememangnya kita tidak mampu menghentikan kemalangan daripada terjadi atau jenayah daripada berleluasa, namun kita masih berupaya menghindarinya andai diri dilengkapi ilmu survival khususnya dalam kalangan wanita apabila membabitkan jenayah jalanan.

Tingkatkan kesedaran

Menurut perunding keselamatan yang juga Presiden RSMC dan Pengasas MVFRA, K Balasupramaniam, wanita paling mudah menjadi mangsa jenayah jalanan seperti ragut atau rompakan.

Terdapat beberapa faktor perkara seumpama ini terjadi antaranya, wanita kurang waspada terhadap persekitaran sekeliling, mereka tidak tahu apa yang perlu dilakukan jika berdepan jenayah dan penjenayah sentiasa menganggap wanita golongan yang lemah.

“Jika tidak mempunyai masa menghadiri kelas mempertahankan diri, wanita boleh membaca mengenai langkah pencegahan perlu diambil sekiranya kejadian seperti itu menimpa diri misalnya di Internet dan media cetak.

“Jangan bersikap endah tak endah kerana beranggapan ia tidak mungkin atau belum terjadi pada diri sendiri. Sekurang-kurangnya ambil peduli mengenai teknik menyelamatkan diri agar tidak dicederakan oleh penjenayah.

“Mereka boleh gunakan semburan lada, malah beg tangan dan kasut sebagai senjata pada saat kecemasan supaya penjenayah berasa terkejut atau takut lalu melarikan diri,” katanya pada majlis perasmian kempen berkenaan.

Kempen terbabit yang akan dianjurkan di seluruh negara merangkumi elemen penting seperti bengkel antijenayah dan pameran mengenai pelbagai peralatan perlindungan untuk wanita.

Ia mendapat sokongan Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat serta Kementerian Dalam Negeri.

Objektifnya adalah mewujudkan kesedaran, meningkatkan pengetahuan dan kemahiran wanita mengenai cara, teknik dan langkah pencegahan atau keselamatan yang boleh diambil untuk melindungi diri dan keluarga daripada ancaman jenayah.

Timbalan Ketua Setiausaha (Operasi) Jabatan Kebajikan Masyarakat, Datuk Sabariah Hassan berkata, penjenayah jalanan yang melakukan ragut, samun tanpa senjata dan samun berkawan, cenderung memilih wanita sebagai mangsa.

“Kes jenayah membabitkan keganasan terhadap wanita banyak dilaporkan. Ini termasuk jenayah rogol, sumbang mahram, cabul dan keganasan rumah tangga.

“Tanggungjawab membanteras jenayah tidak seharusnya diletakkan di bahu pihak polis semata-mata kerana sebenarnya, ia tanggungjawab kita bersama iaitu seluruh anggota masyarakat,” katanya.

Pelbagai program dilaksanakan kementerian yang bertujuan meningkatkan kesedaran dan pengetahuan wanita khasnya dalam menangani masalah jenayah yang menyasarkan mereka supaya dapat bersiap sedia atau peka mengenai keselamatan diri.

Leave a Reply

777 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Kl├╝ver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It