Tiba-tiba Tak Dengar

Tiada siapa mampu menduga anak yang dilahirkan sihat tiba-tiba hilang pendengaran. Demikianlah ujian berat dilalui pasangan Mohd Shahid Mohamed Fatil, 28, dan Nurul Habibah Abdul Rahman, 31, apabila anak mereka, Muhammad Ziyad Iman, mengalami masalah deria pendengaran akibat komplikasi meningitis iaitu radang pada bahagian meninges (selaput otak dan saraf tunjang) akibat jangkitan virus atau bakteria. Bayi berusia 18 bulan itu dikatakan mendapat jangkitan penyakit berbahaya terbabit ketika berusia lima bulan.

Walaupun sudah pulih daripada penyakit terbabit, Muhammad Ziyad Iman terdedah kepada komplikasi penyakit yang mengganggu sistem saraf dan menyebabkan si kecil ini hilang pendengaran.

Menurut Nurul Habibah, beliau menyedari sesuatu tidak kena pada anaknya apabila bayi berkenaan tidak memberikan sebarang tindak balas kepada bunyi selepas pulih daripada meningitis.

“Saya mula menyedari kekurangan itu apabila Ziyad tidak terkejut langsung dengan bunyi bising daripada penyedut hampagas berhampirannya.

“Namun demikian saya tidak mengesyaki apa-apa sehingga dia berusia setahun apabila didapati tindak balasnya terhadap bunyi semakin negatif iaitu langsung tidak menunjukkan reaksi.

“Saya juga bertambah pelik apabila dia tidak teruja seperti bayi lain apabila diagah, malah langsung tidak mengeluarkan suara atau bercakap,” katanya.

Nurul Habibah berkata, anaknya kemudian dibawa ke klinik menjalani ujian pendengaran sebelum disahkan hilang pendengaran. Enggan tunduk pada takdir, Nurul Habibah dan suami berusaha merawat masalah pendengaran itu dan merujuk anak mereka kepada Pakar Perunding Kanak-kanak Pusat Perubatan Sunway (SunMed), Dr Rosalie Yip, untuk penilaian pendengaran lanjut.

Tindak balas Muhammad Ziyad Iman terhadap bunyi dikatakan tidak konsisten dan si kecil itu kemudian disyorkan untuk menjalani pembedahan menanam implan koklea berikutan dia menerima manfaat yang terhad menerusi penggunaan alat bantuan pendengaran biasa.

“Rawatan melalui pembedahan implan koklea adalah pilihan terbaik dan satu-satunya jalan penyelesaian bagi mereka yang pekak sepenuhnya dan tidak dapat menggunakan alat bantuan pendengaran biasa.

“Tambah lagi, saya dimaklumkan jika pembedahan berkenaan tidak dilakukan segera, masalah hilang pendengaran ini akan menjejaskan keupayaan Ziyad dalam pembangunan pertuturan dan bahasa.

“Malah, Ziyad yang mempunyai sejarah menghidap meningitis juga menjadikan dia lebih mudah terdedah kepada proses formasi koklea atau pengerasan tisu kepada tulang yang akan menyukarkan dia untuk menjalani penanaman implan pada masa akan datang,” katanya.

Beliau difahamkan pembedahan implan koklea perlu dimulakan seawal mungkin sebaik masalah itu dikesan kerana jika dibiarkan, Muhammad Ziyad Iman akan menghadapi masalah untuk belajar bertutur. Lebih awal menggunakan alat bantuan pendengaran itu adalah lebih baik kerana semakin umur meningkat, kebolehan untuk bertutur semakin rendah.

Nurul Habibah gembira apabila masalah pendengaran anak kesayangan boleh dirawat dan si kecil mampu mendengar seperti sediakala selepas diberitahu mengenai pembedahan implan koklea itu. Namun, hati yang berbunga riang itu kembali gundah apabila mendapat tahu kos pembedahan bagi sepasang peranti implan koklea adalah RM138,600.

Menurut Nurul Habibah, beliau sekeluarga tidak mempunyai kewangan yang mencukupi untuk membiaya pembedahan berkenaan, malah pihak insurans juga tidak mempunyai perlindungan untuk penanaman implan terbabit. Disebabkan keluarganya mengalami masalah untuk mengumpul dana yang diperlukan bagi pembelian peranti, pasukan Pusat Perubatan Sunway (SunMed) tampil menghulur bantuan menerusi tanggungjawab sosial korporat (CSR) dengan menaja kos implan berkenaan.

SunMed mempunyai program implan koklea paling lama beroperasi di hospital swasta sejak 2004, malah hospital ini juga adalah pusat tunggal yang mengadakan majlis unik bertema Switch On untuk semua individu yang pernah menjalani pembedahan implan koklea di SunMed.

Majlis ini sempena kejayaan pembedahan dan pengaktifan implan koklea serta meraikan pengalaman pendengaran pesakit termasuk kesan positif implan koklea dalam kehidupan pesakit. Setakat ini, seramai 40 individu melakukan pembedahan implan koklea sama ada kedua-dua telinga atau sebelah saja.

Pembedahan implantasi untuk Muhammad Ziyad Iman dijalankan Perunding dan Pakar Bedah Mata, Telinga dan Tekak, SunMed, Dr Koay Cheng Boon, manakala proses pemulihan lanjut pula diuruskan satu pasukan pakar klinikal dari Pusat Pendengaran dan Pertuturan SunMed terdiri pakar audiologi dan ahli terapi pertuturan bahasa.

Pembedahan implantasi kali pertama pada telinga kanan Muhammad Ziyad Iman dilakukan pad 19 November 2015, manakala telinga kiri pada 11 Januari lalu.

Menurut Dr Koay, implan koklea adalah alat elektronik yang ditanam dalam kepala melalui pembedahan bagi membantu memberi deria pendengaran bagi mereka yang mempunyai masalah pendengaran teruk ke sangat teruk dan yang tidak dapat lagi dibantu dengan alat bantu pendengaran biasa.

Komponen implan koklea membabitkan bahagian dalam iaitu implan dan baris elektrod, manakala bahagian luar pula pemproses bunyi. Fungsinya juga berbeza dengan alat bantu pendengaran yang digunakan untuk menguatkan bunyi, sebaliknya implan koklea membantu menggantikan fungsi telinga dalam yang rosak bagi memproses bunyi dan menghantar isyarat ke otak.

Pemeriksaan imbasan tomografi berkomputer (CT Scan) dan imbasan Magnetic Resonance Imaging (MRI) akan dilakukan pakar ENT bagi memeriksa struktur telinga dalam dan saraf pendengaran bagi menilai sama ada pesakit sesuai menjalani pembedahan implan koklea atau tidak.

“Pembedahan implan koklea mengambil masa antara tiga hingga empat jam dalam keadaan bius sepenuhnya dengan menggunakan mikroskop dan ia dilakukan di bahagian belakang cuping telinga dan menggerudi sedikit pada tengkorak untuk menyediakan tapak bagi menempatkan implan, manakala satu lubang lain ditebuk sehingga ke koklea untuk memasukkan elektrod.

“Selepas elektrod berjaya dimasukkan, pakar audiologi akan menguji tahap kerintangan implan terlebih dulu untuk memastikan implan itu memberi tindak balas terhadap sejumlah arus elektrik yang diberi sebelum bukaan untuk implan dijahit.

“Pakar bedah juga akan membuat ujian sinar-X sehari selepas pembedahan untuk memeriksa kedudukan elektrod adalah betul. Selepas dua hingga tiga minggu, luka pembedahan akan sembuh sepenuhnya dan pengaktifan pemproses bunyi akan dilakukan oleh pakar audiologi,” katanya.

Pakar Audiologi Kanan Sun-Med, Ellin Fariza Selamat berkata, selepas pembedahan komponen luar, implan koklea akan diaktifkan dan pemproses bunyi akan diprogram melalui proses pemetaan.

Proses pemetaan dilakukan dengan memberi sejumlah arus elektrik untuk merangsang implan. Proses ini dilakukan secara peringkat dan tahap pendengaran berbantu (aided evaluation) dengan implan koklea perlu diuji untuk mengetahui sejauh mana pesakit boleh mendengar dengan bantuan implan koklea.

“Bagi pesakit yang sudah lama tidak dapat mendengar atau tidak pernah mendengar, ia akan mengambil masa bagi otaknya membiasakan dengan rangsangan daripada implan.

“Ibu bapa atau penjaga juga perlu terbabit secara aktif dan digalakkan banyak bercakap dengan anak yang baru menerima alat bantu pendengaran atau implan koklea ini bagi merangsang kebolehannya bertutur.

“Jika sudah dipasangkan dengan alat bantu pendengaran yang sesuai, kanak-kanak bermasalah pendengaran akan diajar mengikut perkembangan pendengaran dan pertuturan kanak-kanak dengan pendengaran normal,” katanya.

Sementara itu, Pakar Patologi Pertuturan-Bahasa SunMed, Christine Yu Lee Mei berkata, selepas pembedahan menerima implan koklea, Muhammad Ziyad Iman perlu menjalani pemulihan bagi melatih keupayaan mendengar, berbahasa dan berkomunikasi.

“Teknik mendengar dan berbahasa dipelajari di klinik perlu diamalkan dalam aktiviti seharian di rumah untuk memastikan pesakit menerima rangsangan pendengaran dan bahasa sepanjang hari. Disebabkan itu juga kami turut melatih ibu bapa dan ahli keluarga lain untuk mengajar kanak-kanak yang memakai implan koklea berkomunikasi.

“Ini kerana kanak-kanak belajar bercakap melalui pendengaran dan apabila pendengaran kurang, pertuturan juga sukar dan kurang jelas. Terapi pemulihan yang intensif dan berterusan penting supaya kanak-kanak yang mempunyai implan koklea dapat mencapai tahap terbaik pendengaran dan pertuturan seperti rakan sebaya,” katanya.

Leave a Reply

618 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Kl├╝ver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It