Tidak Jemu Tambah Ilmu

Melihat koleksi gambar bayi yang baru saja berusia seminggu di dalam bakul rotan dengan pelbagai aksi berbeza, ia tentunya menimbulkan rasa teruja, lebih-lebih lagi kepada bakal ibu atau sesiapa saja yang melihatnya. Mungkin lontaran pertama yang terkeluar daripada bibir mereka, ‘Bagaimana penggambaran dilakukan?’ atau ‘Adakah bayi ini tidak meragam diperlakukan sedemikian rupa atau ia melalui teknik tindan padan?’

Jika dulu menyimpan gambar bayi baru lahir atau menggantung bingkai gambar di dinding dianggap kurang perlu atau membazir tetapi kini ia menjadi satu kemestian terutama bagi ibu bapa moden yang ingin mengabadikan gambar si kecil dalam suasana berbeza dan istimewa.

Anggapan mereka, biarlah ia kekal menjadi kenangan terindah dan boleh ditunjukkan kepada anak-anak apabila mereka dewasa kelak.

Bertanya lebih lanjut kepada tiga jurugambar profesional wanita, mereka memberitahu, pengalaman mengambil gambar bayi baru lahir lebih mencabar berbanding kanak-kanak atau dewasa.

Ini diakui Rumaizah Abdul Wahab yang mengatakan kunci utama dalam pengambilan gambar bayi adalah kesabaran yang tinggi. Walaupun masih kecil, bayi mempunyai keperluan sendiri dan jurugambar perlu mengambil kira keselesaan mereka. Kadang-kadang sesi penggambaran boleh mengambil masa lima hingga enam jam kerana bayi berhenti menyusu, perlu ditukar lampin dan tidur.

Dia yang memulakan kerjaya jurugambar selepas melahirkan anak ketiga tiga tahun lalu, mengakui minat mengambil gambar bayi timbul kerana mahu mengabadikan saat awal kelahiran untuk dijadikan kenangan. Oleh itu, dia memberanikan diri mengambil gambar anak ketika dalam pantang.

“Saya sendiri merasai cabarannya walaupun ketika itu saya mempunyai banyak masa bersamanya. Ini kerana ketika tidur saya perlu meletakkan bayi dalam keadaan paling menarik dan ini sudah tentu mengganggu tidurnya. Namun selepas melihat hasilnya, memang saya sangat teruja. Bermula dari situ timbul minat dan keseronokan sehingga saya menjadikan bidang ini sebagai kerjaya utama.

“Walaupun dulunya bermula dengan fotografi perkahwinan, lama kelamaan saya mula jatuh hati dengan gambar potret terutama bayi dan kanak-kanak kerana merasakan setiap gambar yang dirakamkan begitu suci dan boleh menceriakan sesiapa saja. Tambahan pula bidang ini begitu dekat dengan naluri keibuan, menguji kesabaran dan daya kreativiti seseorang,” katanya yang belajar menerusi pengalaman dan mengikuti kelas dalam talian daripada jurugambar luar negara bagi mendalami seni gambar bayi yang begitu menitikberatkan keselamatan dan kesempurnaan.

Rumaizah yang memuatkan hasil kerja dalam www.thelittlebigshots.com dan menjelaskan, bagi memudahkan kerja atau mengelakkan wujud masalah pada saat akhir, dia membuat sedikit penyelidikan mengenai sifat anak, peralatan digunakan serta lokasi penggambaran.

Ini kerana walaupun bayi tidak banyak bergerak, mereka sangat sensitif kepada suasana persekitaran dan kadang-kadang memerlukan masa yang agak lama untuk mententeramkannya semula. Jadi jurugambar perlu mengambil dari setiap sudut untuk memastikan hasil menarik dan terbaik.

Ditanya bagaimana mendapat idea untuk hasil yang berbeza, jelas Rumaizah, biasanya ilham datang secara spontan ketika sesi penggambaran. Dengan hanya mengubah sedikit sudut pandangan, hasilnya cukup menyerlah.

“Saya juga mengalu-alukan pandangan daripada ibu bayi berkenaan kerana ia menjadikan gambar lebih eksklusif dan menarik. Begitu juga dengan peralatan yang saya sediakan, ada juga ibu bapa prihatin dan ingin menggunakan peralatan sendiri seperti selimut dan topi yang mungkin ada kenangan sendiri.

“Saya pernah mengambil gambar bayi dengan kamera vintaj milik ibu bapa bayi itu. Ia penuh kenangan dan saya merasakan itu sesuatu yang unik dan sesuai dirakamkan,” katanya yang menjadikan pasangan jurugambar, Kelley Ryden dan Tracy Raver dari Omaha, Nebraska sebagai idola. Ini kerana setiap gambar mereka menjadikan fotografi bayi sebagai seni yang tidak ternilai harganya.

Tidak seperti bangsa lain yang begitu menghargai gambar bayi, cabaran paling utama adalah untuk meyakinkan masyarakat terutama Melayu mengenai pentingnya merakamkan saat awal bayi kerana bayi cepat membesar. Jadi jari-jemarinya yang halus dengan kulit merah mengelupas antara perkara pertama yang amat perlu dirakamkan seawal mungkin.

“Namun begitu, masyarakat kini semakin terbuka untuk mengabadikan gambar si comel sebaik dilahirkan kerana inilah yang akan menjadi kenangan seumur hidup apabila anak-anak dewasa kelak,” ujarnya yang meletakkan harga RM500 ke atas untuk pakej penggambaran.

Papar sentuhan tersendiri

Menyedari kurangnya pembabitan jurugambar wanita dalam penghasilan gambar bayi dan kanak-kanak mendorong Amelia Shafer menceburi bidang ini dan menjadikannya sebagai kerjaya tetap. Selain sukakan bayi dan kanak-kanak, keterbukaan masyarakat Malaysia dalam memaparkan wajah dan detik terindah bayi mereka sememangnya sesuatu yang unik dan perlu disimpan sebagai kenangan sepanjang hayat.

Berbeza dengan gambar perkahwinan, mengendalikan bayi baru lahir adalah sesuatu yang sangat mencabar. Ini kerana mereka sukar dijangka, tidak mampu menerima arahan dan mempunyai pelbagai ragam.

“Mengambil gambar potret bayi baru lahir bukanlah sesuatu yang mudah. Oleh kerana bayi sukar dijangka dan kadangkala tidak selesa ketika sesi penggambaran, saya perlu mengenal pasti sebab bayi tidak selesa supaya saya mampu merakamkan gambar tanpa gangguan.

“Kadangkala ia mengambil lebih masa yang sepatutnya sehingga satu atau dua jam daripada jangka masa sebenar. Apa yang saya lakukan adalah memastikan bayi cukup tidur dan kenyang supaya mereka tidak buat hal,” katanya yang mula mengambil gambar anak sendiri, rakan dan saudara-mara sehingga mendapat kepercayaan orang ramai.

Contohnya, ketika mengambil gambar anak salah seorang pelanggan tetapnya, Rozita Yusof yang baru berusia 14 hari, Amelia memerlukan masa hampir enam jam kerana bayinya meragam.

“Oleh kerana Rozita pelanggan tetap, saya melanjutkan tempoh daripada tiga jam kepada masa tambahan tiga jam lagi sehingga saya berpuas hati dengan hasilnya.

Cabaran lain adalah memastikan pelanggan faham harga ditetapkan. Selain masa, mereka membayar kreativiti dan barang yang ditempah khusus untuk bayi,” katanya yang memastikan kamera berada dalam keadaan baik, keperluan bergambar dalam keadaan bersih dan dikelaskan mengikut jantina dan umur bayi serta tema yang dipersetujui pelanggan.

Kebanyakan rujukan Amelia daripada laman sesawang luar negara yang mereka sedaya upaya memperagakan bayi dalam pelbagai konsep dan stail.

“Ini menarik minat saya selain tertarik dengan penggunaan peralatan berwarna-warni. Namun demikian saya juga sedaya upaya memastikan sentuhan mempunyai identiti sendiri seperti mengenakan pakaian bertemakan ikan duyung, coklat, adiwira Batman dan Superman,” ujarnya yang sering menghadiri kelas berkaitan portraiture yang dijalankan jurugambar profesional dan selebihnya diperoleh daripada YouTube.

Walaupun dulu gambar potret bayi dan kanak-kanak kurang mendapat sambutan, kini berdasarkan pemerhatiannya, masyarakat di Malaysia mula memandang positif mengenai pentingnya menyimpan gambar sebagai kenangan.

“Walaupun tinggal di Pulau Pinang, saya melihat potensi profesion ini bakal berkembang memandangkan saya kerap menerima tempahan di luar kawasan Pulau Pinang iaitu Kuala Lumpur dan Shah Alam sedangkan perniagaan saya bertapak di utara.

“Walaupun jauh dan dikenakan bayaran lebih, mereka tetap berminat kerana inginkan sentuhan tersendiri. Saya pasti fenomena ini juga bakal berlaku di kawasan utara sedikit masa lagi,” katanya yang menetapkan harga bermula daripada RM588 hingga RM1,588.

Dia yang memuatkan hasil kerja menerusi www.ameliashafer.com dan www.facebook.com/AmeliaShaferPhotography berharap lebih ramai jurugambar wanita berani mendekati bidang bayi dan kanak-kanak manakala ibu bapa lebih terbuka untuk mengabadikan gambar si comel mereka.

Leave a Reply

870 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Klüver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It