Tingkat Disiplin, Badan Sihat

Jika ditanya aktiviti riadah yang menjadi pilihan wanita, lazimnya berjoging, berenang dan bersenam di gimnasium berada di tangga teratas, manakala seni bela diri seperti tomoi atau muay thai berada di tempat paling bawah atau langsung tidak tersenarai.

Ini kerana anggapan segelintir wanita, muay thai memerlukan kekuatan fizikal, nampak ganas dan tidak sesuai untuk wanita.

Namun ketika berkunjung ke Muay Thai Combat Bangi terletak di Bandar Baru Bangi, kelihatan kesungguhan beberapa wanita melakukan pergerakan seni bela diri membabitkan tangan, kaki dan siku. Mereka lengkap berpakaian termasuk peralatan keselamatan seperti topi, sarung tinju dan penahan lutut sebagai langkah keselamatan.

Malah, bukan wanita saja teruja menjalani latihan, turut kelihatan tiga kanak-kanak perempuan berusia 10 hingga 15 tahun bersama-sama mendalami seni bela diri ini.

Apakah menariknya muay thai? Adakah fungsinya sama seperti aktiviti kecergasan yang lain?

Menurut Presiden Muay Thai Combat Community Club Wan Zamri Wan Ali, sukan muay thai atau tomoi salah satu cabang seni mempertahankan diri yang menggunakan kepantasan anggota badan seperti tangan, siku, kaki dan lutut dalam mencari sasaran menjatuhkan lawan.

Berbanding seni bela diri lain seperti silat, muay thai lebih mudah kerana tidak dimulakan dengan bunga-bunga, sebaliknya secara terus melalui pukulan atau tumbukan yang bertujuan mengenai pihak lawan. Malah jika dilakukan dengan tepat dan sepenuh tenaga, pukulan menggunakan anggota badan seperti siku boleh mencederakan mata pihak lawan.

Ditanya mengenai perbezaan antara lelaki dan wanita, jelas Wan Zamri, seni bela diri ini cukup meluas dan tidak dipengaruhi gender walaupun lebih ramai lelaki menyertainya. Secara lahiriah, wanita memiliki sifat lemah lembut dan keadaan ini menyukarkan mereka untuk mempertahankan diri selain kerap dipergunakan lelaki. Namun sekiranya mereka tahu cara yang betul mengaplikasikan pergerakan menggunakan siku atau lutut, itu sudah mencukupi sebagai senjata mempertahankan diri.

“Pergerakan yang praktikal walaupun hanya cukup satu tumbukan yang tepat, pihak musuh dapat ditumbangkan dengan mudah. Namun mereka perlu menjalani latihan demi latihan supaya tenaga lebih kuat dapat dihasilkan serta ketepatan ke arah musuh dapat diperkemaskan,” katanya.

Tidak hanya untuk wanita, kanak-kanak juga digalakkan menyertai muay thai pada usia muda terutama ketika masih di sekolah rendah. Walaupun fizikal mereka kecil, tenaga masih kurang dan pemikiran masih mentah, ia tidak menjadi masalah. Ini kerana dalam muay thai, bukanlah fizikal yang diberikan tumpuan sebaliknya kekerapan latihan yang kemudiannya akan meningkatkan kekuatan dan tenaga.

Bagi kanak-kanak, mereka akan lebih berdisiplin serta mempunyai keyakinan diri yang sangat tinggi terutama ketika berhadapan dengan individu yang tidak dikenali.

Disiplin tinggi

Hal yang sama turut diakui Suhaila Md Salleh, guru tahfiz di sebuah sekolah agama di Bangi yang menyertai muay thai sejak 2012. Sebelum ini dia menyertai tae kwan do sebagai seni bela diri selain sebagai aktiviti kecergasan diri.”Di Malaysia muay thai kurang diberi pendedahan terutama untuk wanita. Namun saya melihat pergerakannya begitu sederhana, ringkas dan efektif tetapi bertenaga dan padu. Saya mula tertarik untuk mendalaminya kerana berasa perlunya wanita memiliki ilmu pertahanan diri terutama dalam keadaan persekitaran sekarang yang memungkinkan pelbagai perkara buruk berlaku.”Setiap hari kita terdedah kepada kes ragut, rompak, culik dan rogol membabitkan wanita. Ini menyebabkan saya berasa pentingnya wanita bersedia dengan seni bela diri supaya mereka dapat mempertahankan dan menyelamatkan diri daripada bahaya,” katanya.

Suhaila juga menyatakan seni bela diri ini bukannya menghilangkan sifat kewanitaan, malah ia mampu meningkatkan disiplin serta tahap keyakinan diri mereka. Ini kerana sifat semula jadi wanita sering dibuai ketakutan terutama apabila berada dalam keadaan bahaya.

“Saya akui perasaan takut musuh utama wanita, namun selepas menyertai latihan dan mengetahui serba sedikit mengenai pergerakan muay thai, lama-kelamaan perasaan takut itu hilang dan digantikan dengan keyakinan diri yang kuat,” katanya.

Menjalani latihan empat kali seminggu dengan setiap sesi selama satu setengah jam, Suhaila mengakui dia semakin mencintai sukan ini. Ini kerana tahap disiplin yang tinggi apabila setiap peserta perlu menguatkan bahagian tubuh dengan kekuatan siku dan lutut. Jadi, tanpa mengira jantina dan usia, latihan ‘keras’ terpaksa diharungi.

Dari sudut kesihatan, pergerakan muay thai menjadi aktiviti regangan paling berkesan kerana dari mula hingga akhir, keseluruhan otot dipaksa bergerak yang sekali gus meningkatkan kardiovaskular. Peluh yang keluar saat melakukan tumbukan dan tendangan membakar sehingga 1,000 kilojoule untuk setiap sesi selama dua jam.

“Menumbuk dan menendang membantu melancarkan perjalanan darah kerana pelatih perlu melakukan regangan atau joging sebelum memulakannya. Latihan regangan sangat penting sebelum memulakan muay thai supaya otot bersedia melakukan pergerakan yang berat dan sukar. Latihan menumbuk dan menendang beg berat misalnya menjadikan tulang lebih kuat. Ini secara tidak langsung membantu menghilangkan kolesterol, sekali gus menjadikan badan lebih sihat dan kuat. Sebab itu mereka yang memiliki masalah berat badan mampu mengurangkannya dengan hanya mengikuti latihan muay thai,” katanya.

Lebih sabar, tenang

Guru Bahasa Inggeris Rozita Aini Mohd Rosdi, 35, mengakui menyertai muay thai disebabkan tertarik selepas ditugaskan mengambil gambar dalam salah satu acara sukan. Pada mulanya ada rasa gerun di hati apabila melihat peserta melakukan aksi di luar jangkaan dan melakukan tumbukan dengan bersungguh-sungguh.

“Namun walaupun ditendang dan ditumbuk, peserta tidak mengalah malah sanggup mempertahankan diri mereka dalam apa juga keadaan. Ini menjadikan saya sangat tertarik dan teringin mencuba,” katanya yang mula menyertainya sejak 2010.

Memiliki berat badan 75 kilogram sudah tentu ia tidak sepadan dengan ketinggian 156 sentimeter. Namun jurulatih muay thai memberi keyakinan yang latihan ini mampu menurunkan berat badannya.”Tercabar dengan kata-kata mereka saya memberanikan diri untuk mencuba. Alhamdulillah, walaupun tidak memberi tumpuan kepada bentuk badan, sedikit demi sedikit berat badan berkurangan sehingga sekarang saya mendapat berat ideal 53 kilogram. Malah tubuh saya nampak lebih cergas dan ‘kemas’ berbanding biasa. Inilah sebab utama saya meneruskan latihan sehingga sekarang,” jelasnya yang hanya menjalani latihan seminggu sekali.

Tambah Rozita, muay thai bukan sekadar melindung dan mempertahankan diri, tetapi menitikberatkan kekuatan diri.

“Menerusi latihan saya lebih mengenali kekuatan dan kelemahan diri dan berusaha memperbaikinya. Walaupun sekarang saya memakai baju kurung dan mengenakan kasut tumit tinggi, saya lebih berani dan berkeyakinan sekiranya ada ancaman dari luar. Malah sekiranya perlu berlawan, saya mampu untuk menilai tahap bahaya yang ada dan kelebihan lawan. Ini membuatkan saya berasa lebih selamat,” katanya.

Ditanya kesakitan yang terpaksa ditanggung saat menumbuk atau menendang beg berat, akuinya itu perkara normal sebelum tubuh mulai terbiasa menerima tekanan. Alah bisa tegal biasa, lama-kelamaan apabila sudah menjadikannya secara rutin, kesakitan itu langsung tidak ada.

Selain meningkatkan keyakinan, muay thai mendidik emosi untuk menjadi lebih sabar dan tenang. Berdasarkan pengalamannya yang termasuk dalam golongan wanita yang mudah marah atau panas baran, selepas menjalani latihan berkala dia mendapati mampu mengawal emosi dengan lebih baik dan berkesan.

“Bukan saya saja yang perasan, keluarga dan rakan-rakan turut mengakui saya semakin bijak mengawal emosi dan berada dalam keadaan tenang,” katanya.

Bagi mereka yang ingin mendapatkan maklumat lanjut mengenai muay thai atau ingin menyertai latihan di Muay Thai Combat Bangi, boleh melayari laman sosial Facebook Muay Thai Combat Bangi. Bayaran dikenakan sangat berpatutan sama ada untuk dewasa lelaki dan perempuan termasuk kanak-kanak seawal usia tujuh tahun.

Leave a Reply

1,449 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Klüver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It