Tiru Amalan Nenek Moyang

MENYAMBUT kehadiran ‘orang baru’ dalam keluarga tentunya memberikan seribu satu perasaan yang sukar digambarkan. Apatah lagi bagi pasangan suami isteri yang menanti kelahiran cahaya mata sulung. Mereka pasti kurang pengalaman bukan saja dalam menyediakan keperluan tetapi pendidikan keibubapaan.

Ada yang resah menentukan apa yang harus dilakukan terlebih dulu sama ada mahu membeli pakaian bayi, kelengkapan bilik tidur, keperluan penyusuan, kereta tolak atau tempat duduk bayi di kereta. Dalam hal ini, tentunya bajet menjadi perkara utama.

Menurut Pengarah Urusan Lunaworks Sdn Bhd serta kaunselor penyusuan, Siti Nur Suraya Mohamed Ali, pendedahan kepada pendidikan keibubapaan secara alami atau semula jadi kini semakin dititikberatkan ibu bapa. Di Barat misalnya, ramai penjaga moden memilih membesarkan anak-anak menerusi penyusuan susu ibu, makanan semula jadi serta penggunaan lampin kain yang menjadikan anak-anak lebih stabil emosi dan fizikal.

Sebagai contoh, penggunaan gendong berbanding kereta tolak membuatkan bayi lebih rapat dengan ibu sekali gus menjadikan mereka berkeyakinan apabila dewasa. Ini kerana bayi sentiasa mendengar degupan jantung ibu apabila mereka digendong ke mana saja.

“Ini berbeza dengan anak-anak yang diajar menggunakan kereta tolak sejak lahir. Mereka lebih mementingkan diri sendiri, takut dan kurang yakin apabila berhadapan dengan orang ramai,” katanya.

Suraya memberitahu, penting bagi ibu bapa berubah kepada asuhan cara alami seperti mana ibu bapa dan nenek moyang pada zaman dulu. Mereka tidak memberikan susu formula sebaliknya menyusukan bayi secara eksklusif selama dua tahun. Ibu bapa dulu juga tidak pernah membelikan makanan segera di dalam tin atau botol tetapi memasak sendiri malah menggunakan lampin kain dalam kehidupan seharian.

“Jika dilihat, pendidikan alami ini memberi kesan positif terhadap tumbesaran kanak-kanak. Jiwa mereka lebih stabil dan mereka mempunyai hubungan erat dengan ibu bapa berbanding anak-anak zaman sekarang yang agak degil, tidak menghormati orang tua dan kurang yakin pada diri sendiri,” ujarnya.

Jelas pengusaha lampin kain Lunatots ini, perkara pertama yang perlu dilakukan bakal ibu adalah membuat persediaan mengenai penyusuan susu ibu. Ini boleh dilakukan sebaik saja kehamilan pada tiga bulan pertama dengan mendapatkan maklumat mengenai penyusuan di Internet, buku dan majalah serta membuat perancangan sama ada anda ingin menggunakan pam susu manual, elektrik, bateri atau pam tangan menerusi corak pekerjaan.

“Bagi wanita yang sering bergerak ke sana sini atau ke luar daerah, pilih pam moden menggunakan bateri, ringan dan senang dialih. Walaupun harganya agak mahal, ia sangat berbaloi dan memberi kepuasan kepada ibu. Dapatkan juga ilmu mengenai teknik penyimpanan susu ibu dengan pakar laktasi serta cara penyusuan yang betul selepas menghantar anak ke rumah pengasuh atau pusat penjagaan kanak-kanak.

“Ini kerana terdapat pelbagai kes kemalangan seperti tercekik susu, lemas atau terjatuh berlaku di pusat penjagaan kanak-kanak. Jadi dengan sedikit ilmu, ia mampu mengelak perkara buruk berlaku,” katanya yang menggalakkan penyusuan susu badan bagi membolehkan ibu menurunkan berat badan dengan segera.

Persediaan kedua sama pentingnya dengan penyusuan susu ibu ialah menggunakan lampin kain yang lebih menjimatkan serta mengelak daripada masalah kesihatan pada kulit bayi. Di pasaran, terdapat pelbagai jenis lampin kain yang boleh digunakan.

Walaupun harganya agak mahal, sekiranya dihitung dengan lampin pakai buang selama tiga tahun ia jauh lebih murah dan menjimatkan. Malah lampin kain mampu menghalang pencemaran alam sekitar kerana mudah dilupuskan serta tahan lama sehingga 10 tahun, bergantung kepada penjagaan.

“Ibu juga boleh menggunakan lampin kain bukan saja untuk anak pertama malah kedua, ketiga dan seterusnya Walaupun ia agak leceh dan renyah, seperti kata pepatah alah bisa tegal biasa, semuanya mampu dilakukan dengan kesungguhan dan niat yang betul,” ujarnya yang kini mempunyai tujuh cawangan Lunatots di seluruh negara.

Bakal ibu pasti teruja mendapatkan pakaian si kecil kerana di pasaran terdapat pelbagai jenis rekaan daripada jenama berbeza. Namun ibu dinasihatkan jangan terlalu rambang mata membeli terutama berukuran kecil kerana bayi cepat membesar. Pilih pakaian bersesuaian dengan cuaca di Malaysia.

“Romper kapas paling sesuai dan praktikal kerana menyerap peluh. Ada juga ibu menggunakan sarung tangan dan kaki kepada bayi namun saya tidak menggalakkannya kecuali sekiranya cuaca terlalu sejuk. Tujuan pemakaiannya adalah menghalang wajah bayi di cakar jari sendiri. Buat permulaan memang ada benarnya namun selepas beberapa kali bayi akan mengetahui ia menyebabkan kesakitan dan lama-kelamaan mereka tidak akan melakukannya,” ulasnya yang turut tidak memakaikan sarung tangan kepada anak kedua dan mendapati kecekapan dan kepantasan dalam kemahiran motor begitu terserlah.

Kebanyakan ibu bapa tidak mengetahui penggunaan sarung tangan dan kaki menghalang proses mengenali rasa. Biarkan bayi belajar secara semula jadi mengenali deria seperti lembut, licin, kasar dan halus bagi memperkuatkan kemahiran motor mereka.

Selain itu ramai bertanya mengenai kebaikan penggunaan bedung dan barut, pada zaman dulu sebaik saja dilahirkan bayi akan terus dibedung dan dibarut bagi membolehkan mereka berasa tenang sama seperti di dalam perut ibu dan melindungi perut bayi daripada kembung dan berasa kurang selesa. Oleh itu pilih barut dan bedung yang mampu memberi keselesaan kepada bayi.

“Dalam hal ini pentingnya pendidikan keibubapaan kepada bakal ibu bagi membolehkan mereka tidak cepat panik. Misalnya apabila bayi menangis tidak semestinya mereka lapar, padahal kurang selesa, kembung perut, digigit serangga dan bising adalah di antara punca bayi menangis,” ujarnya.

Bagi ibu yang biasa menggunakan puting untuk menenangkan bayi sebenarnya puting akan mengganggu penyusuan susu ibu. Ini kerana apabila bayi menghisapnya lama-kelamaan mereka akan letih dan minum susu sedikit saja. Ini secara tidak langsung mengganggu proses tumbesaran apabila bayi tidak mendapat khasiat susu secukupnya. Selain itu puting mengganggu proses bayi mengeluarkan suara dan belajar bercakap.

“Manusia memerlukan komunikasi kerana ia sangat penting dalam kehidupan harian. Begitu juga dengan bayi mereka juga ingin mengeluarkan suara dan menyebut perkataan sendiri. Dengan memberi puting proses ini akan terbantut,” katanya.

Suraya juga menolak pendekatan digunakan Barat iaitu memisahkan tempat tidur anak sebaik saja dilahirkan. Namun dia tidak menolak penggunaan katil bayi untuk keselamatan tetapi bayi harus diletakkan di dalam bilik yang sama dengan ibu. Ini kerana pada usia sebulan sehingga dua tahun kanak-kanak masih memerlukan susu ibu. Jadi dengan membenarkan anak-anak tidur bersama, ibu bapa akan lebih memahami keperluan anak-anak dalam pada masa sama perhubungan menjadi lebih erat.

“Di dalam Islam sendiri ada menekankan mengenai pentingnya memisahkan tempat tidur apabila anak menjangkau usia tertentu. Apabila sudah sampai masanya anak-anak perlu dilatih untuk tidur di bilik sendiri dan bukannya ketika masih bayi,” jelasnya.

Ada juga ibu bapa yang membelikan permainan sebaik saja bayi dilahirkan. Jika ingin membelinya, pastikan ibu bapa mendapatkan permainan tertera logo MC untuk keselamatan. Begitu juga dengan pemilihan barangan penjagaan bayi seperti mandian, losen, minyak bayi dan pelembap harus sesuai kulit agar tidak merengsa dan lembut. Selain itu mulakan pembelajaran sendiri di rumah bersama anak-anak sebagai satu proses semula jadi.

“Ramai ibu bapa beranggapan proses pembelajaran perlu dilakukan di sekolah dan membabitkan buku saja padahal banyak perkara yang boleh dimulakan misalnya dengan membacakan buku cerita pada setiap malam sebelum tidur bermula ketika bayi, sentiasa bercakap dengan anak-anak, kemahiran seperti mengenal apa yang ada di persekitaran misalnya buah-buahan, peralatan rumah, permainan dan unsur alam. Lama-kelamaan apabila ini menjadi amalan secara tidak langsung mampu membentuk emosi anak menjadi lebih stabil malah hubungan erat di antara ibu bapa akan terjalin sendiri,” katanya.

Artikel ini disiarkan pada : 2012/08/07

Leave a Reply

953 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Klüver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It