Tompok Hitam Di Belakang Mata

Deria penglihatan antara anugerah yang tidak ternilai dan tanpanya, hidup akan menjadi gelap gelita. Kehilangan penglihatan bukan saja satu perkara yang sangat menggerunkan, bahkan ia menuntut perubahan besar gaya hidup.

Apabila perkataan diabetes diungkapkan, ramai lebih cenderung mengaitkan penyakit itu dengan gangren yang boleh mengakibatkan kaki pesakit dipotong sekiranya paras gula tidak dikawal.

Namun ramai tidak menyedari sebenarnya diabetes juga boleh menyebabkan kegagalan buah pinggang dan jantung, juga hilang penglihatan buat selama-lamanya.

Hampir 15,000 hingga 39,000 pesakit berusia antara 25 hingga 74 tahun kehilangan penglihatan akibat diabetes setiap tahun di seluruh dunia akibat kerosakan jangka panjang pada retina mereka.

Apa yang menyedihkan, keadaan itu sebenarnya boleh dihalang kerana diabetes adalah penyakit yang boleh dielak, dirawat dan dikawal menerusi diet yang betul, senaman dan pemantauan secara konsisten.

Kajian Morbiditi dan Kesihatan Kebangsaan yang dijalankan pada 2011 mendedahkan 20.8 peratus rakyat Malaysia yang berusia 30 tahun dan ke atas menghidap diabetes manakala 15.2 peratus mula menghidap diabetes pada usia 18 tahun dan ke atas.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menjangkakan Malaysia bakal mencatatkan seramai 2.48 juta penghidap diabetes menjelang 2030.

Bagaimanapun, kajian yang dijalankan di negara ini mendapati Malaysia sudah memiliki lebih ramai pesakit diabetes iaitu kira-kira 3.6 juta dan ini bukanlah satu pencapaian yang boleh dibanggakan!

Ia diakui satu angka yang sungguh menakutkan terutama kepada kerajaan sehingga Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak mengumumkan penarikan semula subsidi gula sebanyak 34 sen bermula 26 Oktober 2013 ketika pembentangan belanjawan 2014, dalam usaha mendidik rakyat untuk mengurangkan gula dalam diet mereka.

Diabetes boleh mengakibatkan berlakunya komplikasi pada salur darah retina di mata dikenali sebagai retinopati diabetik.Ia terjadi apabila salur darah halus yang menyalurkan oksigen ke bahagian tisu sensitif cahaya di belakang mata iaitu retina mengalami kerosakan akibat kandungan gula dalam darah yang tinggi dalam tempoh panjang sehingga mengubah struktur salur darah hingga tersumbat atau bocor.

Pakar Oftalmologi dan Perubatan Retina Pusat Perubatan Sunway, Dr Tara Mary George berkata, majoriti pesakit yang menghidap diabetes selama 10 tahun atau lebih akan mengalami retinopati walaupun tidak mengalami sebarang simptom.Katanya, ia juga bergantung kepada pengurusan diabetes sama ada terkawal ataupun tidak. Sekiranya tidak dijaga dengan baik, ia pasti akan mengubah struktur salur darah di bahagian mata.

“Bagi kes diabetes yang teruk dan tidak dikawal langsung, kerosakan pada mata boleh berlaku dalam tempoh yang cukup singkat iaitu dua tahun. Bagi diabetes terkawal, kesihatan mata akan dapat diteruskan seperti biasa.

“Sasaran pakar perubatan adalah mengekalkan kesihatan mata dan penglihatan yang terbaik atau sekurang-kurangnya mengelak ia daripada terus merosot. Kerosakan itu tidak dapat dilihat dengan mata kasar kerana ia berlaku di bahagian belakang mata,” katanya pada sesi makan malam dalam gelap bersama media di restoran Dining in The Dark, anjuran Pusat Perubatan Sunway, baru-baru ini dalam usaha memupuk kesedaran penjagaan mata.

Pada awalnya, retinopati tidak menunjukkan sebarang simptom namun apabila ia sudah sampai kemuncaknya, seseorang boleh menjadi buta. Ini kerana salur darah yang pecah menutup retina sehingga ia tidak dapat melihat.

Pada peringkat genting, penglihatan akan dipenuhi dengan tompok hitam, pandangan kabur atau imej menjadi herot. Pengesanan awal mampu menyelamatkan penglihatan namun sekiranya dibiarkan, seseorang akan menjadi buta.

Dr Tara berkata, seseorang yang mengalami diabetes perlu segera bertemu pakar untuk menjalani pemeriksaan mata supaya sebarang perubahan struktur dalam mata dapat dikesan awal, seterusnya menyelamatkan penglihatan mereka.

“Lebih lama seseorang mengalami diabetes, lebih tinggi risikonya untuk mendapat retinopati. Oleh itu, mereka yang sudah mengalami diabetes selama 10 tahun atau lebih, perlu segera membuat pemeriksaan mata.

“Mereka juga perlu tahu diabetes memberi kesan kepada seluruh organ dan sekiranya buah pinggang mereka mengalami komplikasi akibat diabetes, maka mata mereka pun akan terjejas. Ini disebabkan oksigen tidak dapat sampai ke mata,” katanya.

Menurutnya, biarpun sudah berada pada tahap kritikal, ada rawatan yang boleh diberikan seperti laser dan suntikan bagi memberikan penglihatan terkawal kepada penghidapnya.

Bengkak di bahagian tengah retina boleh dihentikan dengan suntikan ubat ke dalam mata manakala pendarahan dalam mata boleh dihentikan dengan menggunakan kaedah rawatan laser.

Kadangkala pembedahan perlu dilakukan bagi mengeluarkan darah yang terkumpul di bahagian belakang mata.Walaupun rawatan sudah dilakukan, penglihatan tetap akan terjejas dan tidak akan kembali semula seperti asal akibat perubahan struktur yang berlaku disebabkan diabetes.

“Kerjasama daripada pesakit amat penting bagi menjaga dan mengawal tahap penglihatan dengan cara mengawal paras gula dalam darah supaya keadaan mereka tidak menjadi lebih buruk.

“Selain memastikan paras gula sentiasa terkawal, antara langkah yang boleh diambil pesakit bagi memastikan penglihatan terpelihara adalah berhenti merokok kerana mempercepatkan kerosakan pada mata dan melakukan pemeriksaan mata secara rutin sekurang-kurangnya sekali setahun,” katanya.

Lebih menyedihkan menurut Dr Tara, ramai yang tidak sedar mereka menghidap diabetes, lalu tidak mengambil sebarang langkah menjaga kesihatan selama bertahun-tahun dan hanya menyedari diri mengalami kencing manis apabila mata mereka menjadi buta.

Katanya, lingkungan usia pesakit diabetes di negara ini antara seawal usia 20 tahun dan ia terus meningkat dari setahun ke setahun, sedangkan usia itu adalah pada peringkat puncak kehidupan dan baru mula bekerja.

“Malaysia mencatat peningkatan pesakit diabetes secara mendadak kerana kita adalah negara yang sukakan makanan serta kuih-muih manis tanpa mengambil peduli soal diet,” katanya.

Menurutnya, Malaysia mencatat peningkatan pesakit diabetes yang membimbangkan iaitu daripada enam peratus pada 2001 kepada 15 peratus pada 2011. Angka itu terus meningkat dan semakin ramai rakyat yang berusia seawal 18 tahun disahkan menghidap diabetes.

Lebih buruk, daripada 15 peratus yang didapati menghidap diabetes, hampir separuh tidak menyedari diri mereka mengalami penyakit metabolik itu.

Menurut WHO, Malaysia juga memiliki lebih ramai pesakit diabetes berbanding Filipina dan Indonesia.

Sehubungan itu, menurut Dr Tara, mengawal paras gula seawal yang boleh dengan cara mengamalkan pemakanan seimbang, gaya hidup sihat atau pengambilan ubat secara konsisten, selain memastikan tekanan darah dan paras kolesterol terkawal mampu mengelak atau menangguhkan komplikasi akibat diabetes.

Incoming search terms:

  • Tanda Sakit Tulang Belakang

Leave a Reply

1,165 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Kl├╝ver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It