Tulang Belakang Terkunci

‘Ankylosing spondylitis’ (AS) adalah sejenis artritis yang umumnya memberi kesan kepada tulang belakang. Ia amat menyakitkan dan boleh bertambah buruk sehingga mengakibatkan keradangan pada sendi-sendi tulang belakang.

Keradangan pada tulang belakang itu kemudian mengakibatkan kerosakan struktur yang tidak boleh dipulihkan hingga menjejaskan pergerakan pesakit yang akan memberi pengaruh besar terhadap kualiti hidup mereka.

Pesakit yang menderita AS akan mengalami simptom pada tahap yang berbeza, bermula daripada kekakuan ringan sehingga tulang belakang terkunci iaitu tulang berkenaan bercantum antara satu sama lain.

Segelintir pesakit juga akan mengalami tanda-tanda seperti demam, keletihan, hilang selera makan dan keradangan pada mata (kemerahan

dan sakit), namun dalam kes yang jarang berlaku ada pesakit AS yang mengalami masalah jantung serta paru-paru.

Penyakit artritis ini biasanya menyerang orang muda yang berusia akhir remaja atau awal dewasa dan ia lebih banyak memberi kesan kepada lelaki berbanding wanita dengan anggaran nisbah 2:15.

Pakar Perunding Reumatologi Pusat Pakar Universiti Malaya (UMSC) Profesor Madya Dr Sargunan Sockalingam berkata, pesakit AS lazim mengalami tanda-tanda awal penyakit artritis itu pada usia awal 20-an dan mereka selalunya menganggap kesakitan dialami daripada penyakit terbabit sebagai kecederaan ketika bersukan atau salah posisi tidur.

“Sakit belakang yang dialami oleh pesakit AS sering disalah anggap dan kesakitan di bahagian tubuh berkenaan tidak sepatutnya dipandang ringan. Apa yang penting dalam mengenal pasti simptomnya ialah kesakitan akibat AS berlaku ketika seseorang itu berada dalam keadaan rehat.

“Contohnya, apabila pesakit tidur atau duduk untuk jangka masa yang lama,” katanya sempena sambutan Hari Ankylosing Spondylitis Sedunia 2018 yang dirai pada Sabtu pertama Mei setiap tahun.

Dr Sargunan yang juga Presiden Yayasan Artritis Malaysia (AFM) berkata, setakat ini penawar untuk AS masih belum ditemui, tetapi ia boleh dilegakan menerusi rawatan biologi yang didapati berkesan dan berupaya membantu pesakit untuk menjalani kehidupan normal.

“Rawatan biologi bukan saja berkesan terhadap simptom AS, malah ia terbukti berupaya mencegah perkembangan struktur sekali gus menghalang kerosakan struktur tulang belakang dan mengekalkan fungsinya.

“Bagaimanapun kos rawatan biologi mahal iaitu sekurang-kurangnya RM2,000 untuk sekali rawatan dan kemungkinan besar pesakit perlu menjalani rawatan berkenaan sepanjang hayat mereka,” katanya.

Rawatan biologi membabitkan protein yang diubah secara kejuruteraan genetik, diambil daripada gen manusia dan direka untuk merencatkan komponen spesifik dalam sistem imun yang memainkan peranan penting dalam merangsang keradangan. Ini dapat memperlahankan proses kemaraan penyakit dan pesakit dapat menjalani kehidupan normal.

Sehubungan itu, AFM melancarkan kempen ‘Will You Back Me Up’ untuk mengumpul dana bagi mengisi Tabung Ankylosing Spondylitis, baru-baru ini. Dana berkenaan akan digunakan untuk membantu pesakit mendapat akses kepada rawatan biologi dan membolehkan mereka bekerja semula serta meneruskan kehidupan normal yang produktif.

“Pihak yayasan amat memahami kepayahan yang terpaksa dilalui oleh pesakit AS. Oleh itu, kempen ini dilancarkan bagi menggalakkan masyarakat membantu pesakit dengan menghulur sumbangan ke tabung ini. Setiap wang yang diperoleh dapat membantu pesakit untuk mendapatkan semula keupayaan mereka untuk bebas bergerak dan menjalani kehidupan secara normal semula.

“Kami berazam untuk mengubah kehidupan pesakit AS menerusi pelancaran kempen ini dan masyarakat yang ingin membantu boleh mendapatkan maklumat lanjut mengenai tabung ini serta penyakit AS khususnya dengan melayari laman sesawang pihak yayasan iaitu ,” katanya.

Sakit belakang hanya satu daripada masalah yang terpaksa dihadapi kebanyakan penghidap AS setiap hari. Itu juga masalah yang sering dialami pekerja sosial, Tong Yen Yee, 32, dan penganalisis makmal kawalan kualiti, Shaiful Irwan, 27, yang mengakui AS memberi kesan besar kepada kehidupan seharian mereka.

Yen Yee berkata, penyakit artritis ini tidak mengancam nyawa pada peringkat permulaan, tetapi ia boleh memberi kesan yang amat buruk terhadap kualiti hidup pesakit sehingga mengakibatkan beliau mengalami kemurungan berikutan sukar melakukan banyak pergerakan walaupun untuk aktiviti ringan.

“Kadang-kadang kesakitan yang saya alami membuatkan saya tidak boleh tidur semalaman. Apabila keadaan ini berlarutan, ia menyebabkan saya berasa lesu pada sebelah siang kerana tidak mendapat waktu tidur yang cukup.

“Kesakitan juga bertambah teruk pada waktu Subuh. Bayangkan saya tidak boleh bangun dari katil disebabkan tulang belakang rasa kaku. Saya seperti terkunci dalam keadaan baring sehingga berjam-jam lamanya dan walaupun berjaya bangun dari katil, tetapi saya tidak boleh mandi kerana tidak dapat mencapai pili air,” katanya.

Katanya, jika penyakit artritis itu dibiar berlanjutan, kesakitan yang dialami pesakit akan menjadi semakin kerap sehingga menghalang pergerakan. Selain itu, badan pesakit menjadi bongkok dan terpaksa berbaring di katil saja.

“Pesakit AS tidak boleh ke sekolah atau bekerja setiap kali penyakit menyerang. Malangnya, ia bukan penyakit yang boleh datang dan pergi begitu sahaja kerana akan kekal bersama kita hingga ke akhir hayat.

“Oleh itu, adalah penting bagi mereka yang mengalami sakit-sakit di belakang badan disebabkan simptom AS untuk segera menjalani pemeriksaan sebelum keadaan menjadi bertambah buruk,” katanya.

Katanya, AS adalah penyakit keturunan dan abangnya juga sudah mula menunjukkan tanda-tanda penyakit terbabit. Bagaimanapun, abangnya enggan menjalani pemeriksaan kerana bimbang terpaksa membayar kos yang tinggi untuk rawatan, sedangkan dia perlu bekerja bagi menyara keluarga.

Bagi Shaiful pula, komplikasi yang dialaminya membuatkan beliau menjadi murung kerana tidak mampu melakukan aktiviti harian, di samping dituduh pemalas oleh saudara-maranya.

“Mereka sering bertanya kenapa saya yang masih muda ini sering mengadu sakit belakang dan apabila diterangkan mengenai AS, mereka dakwa penyakit ini tidak wujud sebaliknya saya hanya malas dan mahu mengelak daripada bekerja.

“Inilah dilema yang saya hadapi kerana ramai yang tidak sedar mengenai kewujudan penyakit AS dan apa kesannya terhadap pesakit seperti kami. Di tempat kerja memerlukan saya mengangkat barang berat, tetapi saya tidak dapat lakukannya kerana masalah kesihatan ini.

“Oleh sebab itu saya terpaksa mengambil cuti sakit bagi meredakan kesakitan. Akibat terlalu kerap mengambil cuti sakit, saya sering disoal oleh pegawai bahagian Sumber Manusia,” katanya.

Apapun, Shaiful bersyukur kerana mempunyai adik-beradik yang memahami dan sedia membantu terutama setiap kali penyakit itu menyerang menyebabkan beliau terpaksa bergantung pada orang lain untuk bergerak seperti memerlukan bantuan untuk ke bilik air kerana tulang belakang kaku dan kesakitan menyukarkannya untuk berdiri.

Perbandingan simptom penyakit tulang belakang

1. Ankylosing spondylitis adalah artritis yang memberi kesan kepada tulang belakang mengakibatkan tulang-tulang belakang bercantum antara satu sama lain, menghilangkan kelenturannya. Apabila sifat kelenturan ini hilang, seseorang itu akan berasa sakit untuk menggerakkan atau menundukkan badan.

Umur permulaan: Bawah 40 tahun

Permulaan secara beransur-ansur

Sakit berkurangan dengan senaman

Sakit bertambah apabila berehat

Kesakitan pada waktu malam (bertambah baik dengan pergerakan)

2. Sakit belakang mekanikal adalah masalah perubatan biasa apabila kesakitan yang dialami berpunca daripada sendi, cakera, vertebra atau tisu lembut tulang belakang.

Umur permulaan: Setiap peringkat umur

Kebanyakannya bermula secara tiba-tiba

Semakin buruk apabila melakukan pergerakan

Pulih apabila berehat

Panduan penjagaan diri pesakit AS

1. Senaman juga sebahagian rawatan penting penyakit AS untuk mengekalkan fungsi dan pergerakan sendi-sendi, di samping mengurangkan kesakitan, memperbaiki postur tubuh dan mengimbangi otot.

2. Menemui pakar terapi jasmani yang boleh membantu dalam pengurusan penyakit.

3. Buat perubahan di tempat kerja dengan mengelak melakukan pekerjaan membabitkan mengangkat barang berat, pergerakan yang berulang atau bekerja dengan mesin berat.

4. Amalkan postur yang baik untuk dapatkan kekuatan dan fleksibiliti tulang.

5. Pengambilan ubat yang tepat yang boleh mengurus kesakitan dengan baik.

6. Dapatkan tidur yang cukup bagi mengelakkan kepenatan yang boleh menambah kesakitan.

7. Kekal positif bagi mengelak kemurungan akibat penyakit

Leave a Reply

80 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Kl├╝ver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It