Tunggang Kuda Riadah Sihat

Kehidupan pagi wanita ini bermula dengan aktiviti berkuda di hadapan rumah berkeluasan tiga ekar. Setiap pagi dia menarik tali kuda dan berjalan mengelilingi tanah lapang berpagar sebagai cara memanaskan badan sebelum menunggang kuda diberi nama Queen sambil diperhatikan suaminya, Shaipudin Shah Harun yang bertindak sebagai tenaga pengajar.

Selepas satu jam melakukan aktiviti riadah, Riznida Eliza Hamzah kemudian menyambung tugas di dapur sambil menyediakan hidangan tengah hari. Dia tidak perlu beratur panjang atau bersesak di pasar untuk mendapatkan barang basah kerana semuanya tersedia di belakang rumah. Sebut saja apa yang ingin dimasak, daging ayam kampung, kambing, rusa atau ikan juga sayur-sayuran dan ulam-ulaman ada disediakan.

Lebih istimewa haiwan peliharaannya seperti ayam kampung, kambing, ikan keli dan tilapia diberi makanan tradisional iaitu palet organik dan diletakkan dalam kolam berisi air bukit.

“Ikan keli dan tilapia peliharaan kami lebih bersih dan tidak hanyir. Malah isinya lebih manis kerana diberi makan palet organik dan hidup dalam air bukit yang tidak bercampur klorin. Dulu kami pelihara untuk makan sendiri tetapi apabila ikan semakin bertambah, kami jual di pasar. Begitu juga dengan sayur seperti kunyit, serai, bayam, kangkung, kacang botol dan pegaga juga dihantar ke tempat yang sama,” kata Riznida memulakan bicara.

Melihat bentuk badannya yang langsing serta memiliki wajah menawan, ibu kepada dua cahaya mata ini mengakui menetap di kampung dengan hanya 30 minit jarak perjalanan dari Kuala Lumpur satu pilihan yang tepat. Sebelum ini dia bertugas sebagai peguam dan tinggal di Damansara hampir 15 tahun. Dalam tempoh itu, kehidupannya setiap hari banyak dihabiskan di jalan raya melalui kesesakan lalu lintas.

“Seperti wanita lain, saya keluar bekerja pada waktu pagi kala matahari belum muncul dan pulang ketika matahari sudah mula terbenam. Apabila pulang ke rumah saya perlu menyediakan makan malam, melayan anak-anak, menyemak kerja sekolah sehingga mereka tidur dan begitulah rutin harian setiap hari sehinggakan saya rasakan tiada masa untuk diri sendiri. Penat usah cerita kerana perlu melaksanakan tanggungjawab sebagai isteri, ibu dan pekerja di pejabat,” ujarnya jujur.

Cadangan suami supaya mereka berpindah ke kawasan pinggir bandar Hulu Langat kerana mahu menikmati kehidupan yang lebih damai dan menenangkan sememangnya satu keputusan yang sangat menggembirakan. Walaupun pada mulanya ada rasa gusar memikirkan penerimaan anak-anak yang mungkin sudah terbiasa dengan kehidupan di kota, dia yakin itu tidak menjadi masalah.

“Pada mulanya agak sukar juga meyakinkan anak-anak maklumlah mereka masih kecil. Pelbagai soalan diajukan kepada kami berdua. Lama kelamaan apabila sudah terbiasa dan suami pula melatih mereka melakukan kerja di kebun, sedikit demi sedikit mereka mulai ceria. Tambahan pula dengan laman yang luas, kolam mandi yang besar dan persekitaran yang bersih menyebabkan mereka mula menyukainya dan ingin terus menetap di sini,” kata wanita yang murah senyuman ini.

Menurut Riznida, jika dulu kehidupannya agak sibuk tetapi sejak menetap di sini hampir separuh masa diluangkan bersama anak-anak. Seawal pagi dia sudah bangun mandi menggunakan air bukit yang sejuk tetapi menyegarkan kemudian menyediakan sarapan untuk dua anaknya sebelum menghantar mereka ke sekolah.

Kemudian dia membawa sayur-sayuran ke pasar untuk dijual dan menukarnya dengan barang keperluan rumah. Sekitar jam 9 hingga 10 pagi, dia bersama suami menunggang kuda di halaman rumah.

Mulanya mereka hanya membeli kuda padi untuk tunggangan sendiri. Lama kelamaan orang kampung meminta agar diadakan kelas menunggang kuda kerana Shaipudin mempunyai pengalaman dan mengetahui asas mengendalikan kuda.

“Sejak dibuka kepada orang ramai dua tahun lalu, sambutan diberikan amat menggalakkan. Ramai yang datang belajar secara peribadi dengan saya. Ibu bapa pula membawa anak-anak termasuk anak orang kelainan upaya (OKU) apabila mereka mengetahui menunggang kuda mampu memberi reaksi positif terutama bagi anak autisme,” kata Shaipudin.

Menunggang kuda adalah riadah paling berkesan pada zaman Nabi Muhammad SAW. Pergerakan kuda akan melancarkan peredaran darah ke seluruh tubuh dan memberi manfaat pada pinggang dan perut. Otot akan menjadi lebih kental juga mengurangkan sakit otot, sendi dan lutut.

“Sebab itu bagi mereka yang baru kali pertama menunggang akan mendapati lutut dan tapak kaki menjadi panas disebabkan peredaran darah ke seluruh tubuh. Selain itu, kuda haiwan paling istimewa kerana mampu membaca perasaan manusia. Sebagai contoh kuda tahu sama ada penunggangnya sedang marah, seorang yang lembut atau bersikap berani. Jadi kuda akan menunjukkan emosinya menerusi cara bergerak,” katanya.

Riznida yang baru saja mahir menunggang sekitar 2007 selepas diajar suami mengakui, kini dia tidak perlu ke gimnasium, berenang atau melakukan aktiviti senaman di padang kerana menunggang kuda bukan saja memberikan kepuasan malah baik untuk kesihatan. Selain membentuk tubuh menjadi lebih langsing dan cantik, aktiviti ini juga menjadikannya lebih sihat dan bertenaga.

“Saya dapati masalah sakit badan dan letih semakin berkurangan. Malah selepas menunggang saya masih bertenaga melakukan kerja di kebun, melihat ayam, ikan dan kambing di belakang rumah serta menguruskan kerja rumah,” katanya.

Shaipudin yang pernah terbabit dalam bidang perbankan selama 25 tahun dan memegang jawatan sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Syarikat Prasarana Negara Berhad (SPNB) menjelaskan, selepas meletak jawatan dengan SPNB pada 2008, dia kini menemui cinta baru dengan menjadi seorang petani, tukang kayu, tukang paip dan ahli veterinar separuh masa di Uluhati.

Tanah ladang ini dibeli 10 tahun lalu dengan dikelilingi kebun buah-buahan saja. Dua tahun lalu ia dibangunkan sebagai tempat rekreasi dan penginapan selepas Shaipudin dan keluarga terlebih dulu menetap di sini untuk menikmati kehidupan berbeza.

Menyedari mempunyai tanah yang luas dengan pelbagai tanaman pokok buah-buahan seperti durian, mempelam, rambutan, langsat, manggis, cempedak dan nangka yang berbuah mengikut musim iaitu sekitar Jun, buah-buahan ini turut menjadi hasil pendapatan mereka sekeluarga disebabkan terlalu banyak dan tidak habis dimakan.

Begitu juga dengan haiwan ternakan yang pada mulanya hanya dipelihara untuk dimakan sendiri saja. Namun lama kelamaan selepas menyedari sukar mendapatkan ayam kampung di bandar, Shaipudin menjualnya di pasar.

“Dengan tanah yang luas, pelbagai aktiviti boleh dilakukan. Bukan setakat menternak ayam atau memelihara kambing tetapi juga boleh bercucuk tanam seperti kata pepatah, berbudi pada tanah banyaklah hasilnya. Ladang ini juga diuruskan sepenuhnya oleh saya dan isteri serta anak-anak tanpa menggunakan tenaga kerja luar,” katanya yang turut membina chalet di bahagian tepi rumah.

Pembinaannya mengambil inspirasi rekaan rumah panjang Borneo dan dibangunkan menggunakan hasil hutan sepenuhnya. Bumbung beratapkan nipah manakala dinding dan lantai diperbuat daripada buluh.

“Walaupun ia dibina dalam ladang yang menempatkan banyak haiwan ternakan, chalet ini diselenggara dengan baik bagi memastikan ia sentiasa bersih dan tidak berbau. Ia mempunyai enam bilik dengan setiap bilik mampu menampung maksimum seramai empat tetamu,” ujarnya.

Jelas Shaipudin, antara aktiviti yang boleh diadakan di Uluhati adalah parti buah-buahan tempatan (semasa musim buah), hari keluarga organisasi korporat, majlis hari lahir, kem berkuda dan barbeku. Tanah ladang yang luas itu juga amat sesuai untuk aktiviti perkhemahan yang selamat dan selesa.

Menariknya untuk setiap aktiviti, Riznida akan menyediakan hidangan berasaskan makanan Negeri Sembilan yang menjadi kepakarannya menggunakan sumber ternakan serta sayur-sayuran sendiri.

Antara yang popular dan menjadi kegemaran ramai adalah masak lemak cili api, sambal belacan tempoyak, ikan tilapia goreng dan rendang rusa.

“Dengan binaan ruang seperti kedai kopi, diperbuat daripada sumber alam seperti atap dan dinding daripada buluh, menikmati makan tengah hari berlaukkan ikan keli yang menjadi bahan utama serta hidangan lengkap ulam-ulaman, ikan goreng, sambal belacan dan tempoyak sebagai pelengkap menjadikan sesiapa saja seperti berada di kampung sendiri. Lebih mendamaikan sambil menjamah hidangan, telinga disajikan dengan kokokan ayam serta kambing berkeliaran meragut rumput,” katanya.

Bagi Riznida, dengan keadaan yang selesa dan mendamaikan, dia tidak pernah terfikir untuk kembali menetap di kota. Malah pada setiap hujung minggu, tidak menjadi masalah sekiranya hanya duduk di rumah melayan anak-anak sambil melakukan aktiviti harian bersama haiwan ternakan. Apabila malam menjelma, dia lebih suka berborak bersama suami di luar rumah, membaca buku atau mengaji al-Quran.

Bagi pembaca yang ingin mendapatkan maklumat lanjut mengenai Uluhati dan perkhidmatan disediakan, boleh melayari laman sesawang atau e-mel diuluhati@gmail.com.

Leave a Reply

972 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Kl├╝ver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It