Tuntut Kesabaran Tinggi

DI RUMAH, mereka menjalankan tanggungjawab sebagai isteri dan ibu, menyediakan keperluan suami dan anak-anak serta melakukan kerja rumah. Namun keadaan ini bertukar apabila berada di pejabat. Dengan gelaran pensyarah dan penyelidik, pastinya mereka harus memberikan komitmen, tenaga, masa dan buah fikiran yang bukan sedikit dalam mencari formula menghasilkan penemuan baru untuk manfaat semua.

Kesungguhan dan kegigihan mereka memang sukar diungkap dengan kata-kata mahupun dinilai dengan wang ringgit. Usaha mereka diibaratkan seperti menanam padi yang hasilnya akan dituai dan dinikmati semua.

Menyedari komitmen golongan wanita dalam menjalankan penyelidikan, L’Oreal memberi pengiktirafan kepada tiga saintis wanita dalam majlis Anugerah L’Oreal Nasional Fellowship untuk Wanita dan Sains (FWIS) 2012 yang diadakan, baru-baru ini.

Anugerah itu adalah penghargaan atas sumbangan golongan ini dalam bidang sains untuk kepentingan masyarakat. Kajian dan penyelidikan yang dijalankan dengan mendalam sememangnya memerlukan ketelitian, menuntut kesabaran yang bukan sedikit, lebih-lebih lagi mereka bergelar isteri dan ibu.

Bagi Pensyarah Kanan dan Pakar Perunding Psikologi Klinikal Universiti Putra Malaysia (UPM), Dr Firdaus Mukhtar, pengalaman menjadi kaunselor dan berdamping dengan rakan bermasalah sejak di sekolah rendah mendorongnya menceburi bidang psikologi.

“Sejak di sekolah rendah sehingga menengah, saya menjadi kaunselor dan berperanan membantu pelajar bermasalah. Saya dapati kepentingan kaunseling dalam kehidupan begitu meluas dan mampu dimanfaatkan semua individu. Misalnya kaunseling dapat membentuk rumah tangga menjadi lebih baik, pelajar pula lebih bersemangat ke sekolah manakala pekerja mampu menguruskan tekanan dengan baik,” katanya.

Dia yang menjalankan kajian mengenai keberkesanan tingkah laku kognitif untuk wanita yang mengalami gangguan kebimbangan menerusi teknik terapi serta kemahiran kaunseling berharap kajian ini dapat membantu hospital dan klinik memulihkan pesakit yang mengalami tekanan di samping pengambilan ubat-ubatan.

Kajian ini penting kerana gangguan kebimbangan adalah salah satu kesihatan mental yang paling biasa dialami wanita di Malaysia. Ini berpunca daripada tekanan hidup yang menyebabkan gangguan emosi dan boleh merubah sistem psikologi dan imunologi seseorang.

“Walaupun di Malaysia terdapat banyak kajian mengenai kemurungan, ia amat terhad dan tertumpu kepada farmakologi saja manakala peranan psiko-imunologi jarang diterokai, sedangkan ramai wanita tidak mampu menguruskan tekanan dengan baik terutama ibu tunggal, isteri kedua atau wanita yang didera mental dan fizikal. Apabila menghadapi kemurungan, kebanyakan mereka mengambil panadol, merokok, menangis, sentiasa berada dalam ketakutan, lebih buruk membawa kepada pengambilan dadah dan bunuh diri.

“Menerusi rawatan terapi ini, mereka boleh menerima kenyataan, tidak menyalahkan takdir dan melalui kehidupan dengan gembira,” katanya yang menjadikan ahli psikologi terkenal Amerika Syarikat, Aaron Beck, sebagai idola.

Dr Firdaus memperoleh ijazah pertama dalam bidang sains manusia (pengkhususan psikologi) dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia pada 1999, seterusnya menyambung ke peringkat Sarjana Psikologi Klinikal, Universiti Edith Cowan Perth, Australia pada 2003 dan mendapat Doktor Falsafah (PhD) Psikologi Klinikal, Universiti Queensland, Brisbane Australia.

Anak keempat daripada tujuh beradik ini mengakui sebagai isteri, ibu dan pensyarah, masanya padat dengan aktiviti harian. Mujur suaminya, Ismail Mustafa banyak membantu dalam menguruskan keluarga serta memberi galakan kepadanya menjalankan kajian. Pada waktu lapang, ibu kepada tiga cahaya mata ini gemar membaca, menulis, membeli-belah dan menghasilkan resipi baru.

Bagi pensyarah di Jabatan Kejuruteraan Kimia dan Alam Sekitar (UPM), Dr Wan Azlina Wan Abdul Karim Ghani, minat dalam bidang sains bermula ketika di tingkatan empat apabila dia begitu meminati mata pelajaran Kimia yang diajar guru di Maktab Rendah Sains Mara (MRSM), Kuala Terengganu. Selepas mendapat galakan keluarga, Wan Azlina menyambung pengajian Ijazah Sarjana Kejuruteraan Kimia di Universiti Teknologi Malaysia, Johor dan meneruskan pengajian dalam bidang doktor falsafah di Universiti Sheffield United Kingdom.

Sebagai ahli akademik, penyelidik, isteri dan ibu kepada tiga anak lelaki, bukanlah satu tugas mudah. Pengurusan masa sangat penting bagi memastikan semuanya dapat dilakukan dengan sempurna.

“Bekerja di universiti penyelidikan seperti UPM, kami bukan saja digalakkan melakukan penyelidikan malah memastikan kajian diterbitkan dalam jurnal reputasi tinggi serta menyebarkan penemuan kepada masyarakat atau industri. Pada masa sama, saya bertanggungjawab menjaga keluarga. Ia satu perjalanan yang sukar, tetapi sangat manis dilalui,” katanya.

Wan Azlina menerima pengiktirafan L’Oreal atas sumbangan dalam penyelidikan pembangunan bahan hibrid hyrdogel biocharkomposit (HBC) untuk mengurangkan pencemaran gas rumah hijau.

“Biochar adalah bahan karbon diperoleh daripada teknik pemprosesan haba manakala hidrogel sebatian kimia terdiri daripada monomer crosslinker dan pemula. Bahan ini boleh dibangunkan sebagai baja atau atau bahan binaan yang dapat mengurangkan pencemaran alam sekitar,” jelasnya.

Menjadikan Prof Datuk Dr Mazlan Othman sebagai idola, Wan Azlina mengagumi kepintaran, cara bekerja dan pencapaian cemerlang dalam bidang astronomi dan astro-fizik serta setaraf dengan saintis lain di dunia.

Anak sulung enak beradik ini menegaskan, penyelidikan sains menyediakan gaya hidup selesa dan kedudukan berprestij dalam masyarakat. Sebagai seorang saintis dan jurutera, seseorang itu mendapat pemahaman jelas mengenai penemuan teknologi serta menyediakan penilaian yang lebih baik daripada isu yang dihadapi masyarakat serta digunakan dalam pelbagai bidang.

Dia turut berharap dengan pengetahuan dan kemahiran dalam bidang sains, dia mampu menemui dan menyelesaikan isu masyarakat serta berdiri sama tinggi dengan penyelidik lain di peringkat antarabangsa.

Bagi Timbalan Dekan Pengurusan Akademik Universiti Malaysia Perlis (UniMAP), Dr Hakimah Osman, sejak berada di sekolah rendah dia bercita-cita menjadi doktor perubatan.

“Namun selepas Sijil Pelajaran Malaysia, saya mendapati perubatan sangat berbeza daripada personaliti diri saya. Akhirnya, saya membuat keputusan melanjutkan pelajaran dalam bidang teknologi dan kejuruteraan polimer,” katanya.

Ketika menuntut di Universiti Sains Malaysia (USM), Pulau Pinang, Hakimah terpaksa melakukan kerja sambilan pada waktu malam sebagai juruwang di restoran makanan segera berdekatan kampus. Ini kerana ketika itu ayahnya sedang sakit manakala ibunya hanya suri rumah.

“Namun saya bertekad tiada istilah ponteng kelas, tidak hadir peperiksaan atau tidak menghantar tugasan. Apa yang ada di fikiran, hidup adalah satu cabaran dan harus diteruskan. Akhirnya, segala-galanya berjalan lancar selepas saya menamatkan kajian PhD,” katanya.

Menurut Dr Hakimah, dia memilih menjadi penyelidik kerana kerjaya ini sangat menarik kerana memperkatakan banyak perkara. Dengan geran yang ditawarkan, Hakimah akan meneruskan kajian mengenai kaedah pengeluaran lateks daripada pokok ubi kayu atau nama saintifiknya, Manihot esculenta sebagai alternatif kepada getah asli dalam menyelesaikan masalah alahan protein dalam lateks getah asli.

Selain itu, penyelidikan ini penting bagi mengatasi kekurangan bekalan getah asli di seluruh dunia, terutama di Malaysia dengan memperkenalkan getah asli baru daripada pokok ubi kayu sebagai sumber alternatif. Penggunaan getah asli boleh memberi kesan pada kulit kerana mengandungi alahan protein selain sumber kewangan baru pada negara.

Anugerah yang diterimanya itu diharap mampu menyuntik semangat untuk terus bergiat aktif dalam bidang penyelidikan sekali gus membawa UniMAP menjadi antara institusi pendidikan dan penyelidikan yang berdaya saing di peringkat nasional dan global.

“Sains berkaitan dengan pengetahuan kuasa dan masa depan. Harapan saya untuk menjadi profesor penuh di bawah usia 40 tahun dan menjadi pemenang Anugerah Nobel pertama di Malaysia,” katanya yang mengharapkan lebih ramai wanita menjadi penyelidik dalam bidang sains khususnya Sains Hayat.

Anugerah FWIS disampaikan oleh mantan Pengerusi Suruhanjaya Sekuriti Malaysia, Tan Sri Zarinah Anwar dan Pengarah Urusan L’Oreal Malaysia, Andrew Stanleick.

Hadir sama, Pengarah Perhubungan Media Komunikasi Korporat L’Oreal Malaysia, Tay Ai Leen.

Program ini adalah kerjasama antara L’Oreal dengan Suruhanjaya Kebangsaan Malaysia, Akademi Sains Malaysia, Kementerian Pengajian Tinggi serta Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi.

Program yang mendapat sokongan serta pengiktirafan daripada Suruhanjaya Negara bagi Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (Unesco) setakat ini berjaya memberi sokongan kepada lebih 20 wanita di peringkat biasiswa antarabangsa dan biasiswa nasional.

Pemilihan pemenang dibuat oleh ketua juri, Prof Dr Asma Ismail dari USM yang mana pemenang dinilai berdasarkan kesan dan nilai komersial penyelidikan masing-masing.

Artikel ini disiarkan pada : 2012/10/01

Leave a Reply

1,005 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Kl├╝ver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It