‘Ubah Dunia Ikut Cara Sendiri’

Siapa yang tidak suka melihat wanita cantik. Apatah lagi sekiranya kecantikan itu datang bersama pakej kesempurnaan, bukan saja dari segi gaya dan personaliti malah bijak memberikan pendapat.

Hakikatnya golongan wanita kini bukan saja berperanan sebagai pengurus keluarga malah menjadi inspirasi kepada masyarakat menerusi kejayaan di dalam pelbagai bidang. Mereka mampu memainkan peranan sebagai isteri dan ibu, di samping menzahirkan keupayaan menerusi kebijaksanaan menjalankan tanggungjawab kepada masyarakat.

Mungkin antara kita kurang mengenali nama seperti Andrea Fonseka, Gloria Ng, Vivy Yusof, Asha Gill dan Yasmin Rasyid. Namun kelima-lima wanita anggun dan berjaya ini diiktiraf atas sumbangan mereka kepada masyarakat. Justeru, sebagai meraikan dan memberi penghormatan kepada wanita atas pencapaian hebat dan sumbangan yang penuh inspirasi, stesen televisyen, NTV7 mencipta kelainan apabila memperkenalkan rancangan anugerah wanita pertama di Malaysia, Bella Awards 2013 yang julung kali diadakan.

Ilham menerbitkan rancangan ini hadir daripada rancangan temu bual wanita, Bella iaitu program yang memberi inspirasi kepada wanita menerusi topik bermaklumat yang padat dengan pengisian khusus untuk golongan hawa.

Dicalonkan dalam kategori Anugerah Gaya Bella, pemegang mahkota Ratu Universe Malaysia 2004, Andrea Fonseka cukup teruja apabila dipilih bersama empat peserta lain. Baginya, anugerah ini mampu memberi inspirasi kepada lebih ramai wanita untuk serius dalam bidang masing-masing sekali gus menyumbang kepada masyarakat.

Dia yang juga Pengarah Nasional Miss Universe Malaysia menjelaskan, pencapaian membanggakan dalam bidang peragaan apabila melakukan transformasi pertandingan ratu cantik sebagai program realiti televisyen dan juga menyediakan biasiswa penuh untuk empat peserta akhir yang berpeluang melanjutkan pengajian di universiti swasta.

Malah duta pusat kecergasan True Fitness ini berkempen bersama bintang Hollywood, Roland Kickinger (daripada Terminator Salvation), untuk menggalakkan kecergasan, yoga dan tarian kepada masyarakat terutama wanita.

“Apa yang saya lakukan bukanlah sekadar untuk menyumbang kepada masyarakat sebaliknya setiap anugerah diterima satu penghargaan dan seharusnya saya perlu melakukannya dengan bersungguh-sungguh dan ikhlas. Saya percaya berbuat baik secara berterusan akan membawa kesan positif kepada masyarakat,” ujarnya.

Wanita jelita yang pernah membintangi filem berjudul Carrotcake Conversations yang ditayangkan di Festival Filem Cannes ini mengakui dia sentiasa berpegang kepada prinsip sentiasa melakukan yang terbaik dalam hidup serta tampil positif dalam apa juga dilakukan.

“Walaupun mungkin hanya dapat dilakukan dalam masa singkat, jika saya mampu berbuat demikian secara positif saya boleh mengubah dunia mengikut cara saya sendiri,” katanya yang juga dianugerahkan Wajah Malaysia sempena Minggu Fesyen Antarabangsa.

Dia bukan bergelar doktor, pakar pemakanan atau jurulatih malah tidak boleh melakukan solekan atau dandanan rambut namun harapan pemilik dan Pengarah Syarikat Dirigo Events Sdn Bhd, Gloria Ng begitu tinggi untuk melihat amalan gaya hidup sihat dapat dipraktikkan di Malaysia.

“Menyedari tahap obesiti di Malaysia yang tinggi dengan pelbagai masalah kesihatan berkaitan berat badan seperti serangan jantung dan kencing manis, saya merangka program gaya hidup aktif menerusi larian tahunan Maraton KL Standard Chartered untuk menggalakkan orang ramai berlari sebagai satu aktiviti menyihatkan badan,” katanya.

Pada tahun lalu, maraton terbabit mencecah rekod 28,000 pelari malah dijangka meningkat sehingga 30,000 orang tahun ini. Sebagai peneraju utama, Gloria juga menganjurkan klinik berjalan untuk orang awam bersama jurulatih bertauliah serta bekerjasama dengan badan kerajaan bagi membangunkan program latihan untuk belia Malaysia.

Menurut pemegang Ijazah Sarjana Muda Seni Universiti Deakin, Melbourne, Australia ini, perkara paling membanggakan apabila acara maraton ini berjaya mengumpulkan pelari dari lebih 45 negara di dunia setiap tahun.

Malah larian amal Race With a Heart berjaya mengumpul RM700,000 untuk golongan autisme, alam sekitar dan orang buta menerusi Yayasan Standard Chartered dan kebajikan haiwan.

“Lanjutan daripada program ini, lebih 20 kanak-kanak autisme menghadiri klinik latihan berjalan dan mengambil bahagian dalam kategori larian kanak-kanak Maraton KL Standard Chartered. Dengan kejayaan ini, kemungkinan aktiviti ini akan dimasukkan sebagai sebahagian daripada program kurikulum NASOM,” jelasnya.Gloria yang begitu bersungguh-sungguh dan bersemangat dalam apa juga dilakukan mengakui, masyarakat adalah sebahagian daripada hidup dan menjadi tanggungjawab semua untuk mewujudkan kehidupan yang lebih baik berbanding semalam. Dia juga berpegang kepada prinsip bahawa kejayaan ialah gabungan beberapa unsur dan bagi mencapai impian, kita harus membina hubungan yang baik dengan semua orang.

“Anak saya sumber inspirasi setiap hari. Saya juga sering bertanya pada diri sama ada sudah melakukan yang terbaik. Jika jawapannya tidak, perlu untuk menilai semula kehidupan dan melaluinya dengan positif,” ujarnya yang berazam ingin menempatkan Dirigo Events di barisan hadapan dalam acara sukan peringkat kebangsaan mahupun antarabangsa.

Secara peribadi, wanita yang gemar melakukan aktiviti air ini ingin menjadi ibu terbaik serta menjadikan kehidupan lebih positif setiap hari. Semuanya bermula sebaik saja dia dan suami menamatkan pengajian di United Kingdom dan berasa kekurangan apabila sukar membeli-belah menerusi dalam talian. Ketika itu perniagaan dalam talian masih belum berkembang di Malaysia.

Ini mendorong Vivy Yusof membuka butik alam maya FashionValet pada 2010 atas kesedaran ingin memberi keselesaan serta pengalaman berharga kepada pelanggan. “Dengan kehidupan yang sibuk menguruskan kerjaya dan keluarga, sudah tentu wanita memerlukan sistem membeli-belah yang mampu mengurangkan bebanan mereka.

“Menerusi pembukaan FashionValet, kami mendapat maklum balas positif pengguna yang mengatakan mereka mempunyai banyak masa bersama keluarga.

“Selain memenuhi keperluan wanita, ia juga dianggap sebagai jambatan antara pereka dan pengguna. Malah pengguna bukan setakat dari Malaysia malah seluruh dunia termasuk Indonesia, Brunei, Australia dan United Kingdom,” jelasnya yang dicalonkan untuk anugerah Perniagaan Bella.

Dalam tempoh yang singkat bergelar usahawan, Vivy mengakui tanpa sedar dia mendidik masyarakat untuk menjadi lebih celik maklumat. Ini kerana sedar atau tidak, maklumat hanya di hujung jari oleh itu mereka yang tidak mengambil tahu pasti akan ketinggalan.

Selain itu, perbankan dan pembayaran dalam talian membuka mata semua pihak mengenai kebaikannya malah industri perniagaan menjadi lebih luas dan mudah.

“Bagi memberi pendedahan kepada generasi muda, FashionValet dijemput menyampaikan ceramah kepada usahawan muda terutama di kolej dan universiti bagi berkongsi pengalaman mengenai perniagaan,” katanya yang kini mempunyai pengunjung 18,000 sehari. Berpegang kepada prinsip perniagaan tidak akan berjaya tanpa kerjasama semua pihak, Vivy sangat menghargai kakitangan syarikatnya kerana beranggapan mereka sebahagian daripada syarikat.

“Sebagai pemimpin, saya mengekalkan budaya seperti satu keluarga di pejabat. Untuk itu kami makan bersama dan mengambil peluang untuk bercakap mengenai masa depan, hala tuju syarikat dan berkongsi pendapat dengan semua orang,” katanya yang menjelaskan erti kebahagiaan apabila mempunyai keseimbangan antara kerjaya, keluarga, cinta dan agama.

Pada masa depan, Vivy mempunyai impian ingin menjadikan FashionValet sebagai salah satu perintis dalam e-dagang Asia serta mempunyai jenama dalaman yang berjaya membawa pelbagai label dari pereka di seluruh Asia.

Meminati penulisan sebagai bentuk terapi diri, Vivy mengakui akan terus menjadi penulis blog kerana melaluinya dia dapat memberi inspirasi kepada wanita muda untuk bekerja keras dalam pendidikan dan kerjaya.

“Sesuatu yang saya harapkan daripada penulisan saya supaya dapat membantu wanita menjadi lebih matang serta percaya pada diri sendiri. Saya akan terus bekerja keras mengembangkan perniagaan ke peringkat global, bagi membuktikan wanita di Malaysia boleh berjaya setanding wanita luar negara,” jelasnya.

Penyampai radio yang juga pengacara televisyen Asha Gill mengakui sangat teruja dengan pencalonan untuk anugerah Kreatif Bella.

Menerusi anugerah ini, ia mampu menjadi pendorong kepada wanita untuk melakar kejayaan dalam apa juga bidang diceburi mereka. Asha percaya kejayaan hari ini kerana hasil kerja keras serta tumpuan diberikan selain sentiasa memberikan yang terbaik dalam hidup.

Sebagai ibu tunggal, wanita ini sentiasa optimis walaupun masih terdapat stigma masyarakat yang memberikan label tertentu terhadap golongan ini.

“Saya ingin melakukan lebih banyak aktiviti berkaitan ibu tunggal bagi menghapuskan stigma masyarakat terhadap golongan ini. Tidak kira siapa kita, semuanya sama,” ujarnya.

Dilahirkan di United Kingdom, wanita yang memiliki ketinggian 180 sentimeter ini mengakui tidak mempunyai sebarang resipi untuk berjaya tetapi percaya, setiap orang mempunyai tuah dan ia akan muncul apabila masing-masing memberikan yang terbaik serta berusaha bersungguh-sungguh.

“Saya tidak mempunyai sebarang perancangan besar untuk jangka masa terdekat tetapi mahu berkongsi pengalaman dengan wanita terutama mereka yang teraniaya dan tidak mendapat pembelaan. Fokus saya hanya pada anak bagi memberikan yang terbaik kepadanya.

“Saya bercadang mahu membuka rumah kebajikan yang akan menempatkan bukan saja individu memerlukan tetapi haiwan terbiar. Saya mahu mendidik anak mengenai kehidupan serta nilai positif dalam hidup,” ujarnya.

Meskipun pertubuhan alam sekitar yang diasaskannya masih baru, Yasmin Rasyid boleh disifatkan antara tenaga utama yang berusaha meningkatkan kesedaran mengenai kepentingan menjaga alam sekitar dalam kalangan masyarakat Malaysia.

Atas usahanya sejak beberapa tahun lalu, Presiden EcoKnights ini berjaya memberi impak dalam kalangan generasi muda untuk terbabit dalam kerja sukarelawan selain mewujudkan Festival Filem Eko yang melahirkan ramai bakat baru, bukan saja dalam industri perfileman malah alam sekitar.

Jelas Yasmin, pengalamannya menghabiskan cuti musim panas di makmal marin Universiti Duke di sebuah pulau kecil berhampiran Beaufort, Carolina Utara, Amerika Syarikat menjadi titik permulaan kepada pembabitan dalam isu penjagaan alam sekitar.

“Apabila tidak berkesempatan pulang ke Malaysia ketika musim cuti, saya bekerja sambilan di makmal itu bagi membantu saya memahami lebih mendalam subjek biologi yang dipelajari di universiti.

“Bermula dari situ, saya berminat dengan aktiviti kajian luar dan membuka minda saya meneroka lebih lanjut mengenai dunia kita,” katanya yang dicalonkan untuk anugerah Hati Bella di atas kesungguhannya berhadapan isu alam sekitar.

Mengakui inspirasi datang daripada pelbagai bentuk serta perkara yang berlaku di sekelilingnya, wanita kecil ini mengakui sentiasa bersederhana dalam kehidupan kerana percaya pada hukum karma yang baik dibalas baik dan jahat dibalas jahat.

Wanita kelahiran Ipoh, Perak ini yang dilantik sebagai pegawai saintifik di bawah program Forests for Water, Water for Life yang mengkhususkan kepada kajian sumber pencemaran berasaskan tanah di lembangan sungai sekitar Selangor, bertanggungjawab memantau aspek fizikal dan kimia anak sungai yang menyumbang kepada pembangunan dalam pengurusan bersepadu di lembangan sungai.

Besar harapan Yasmin supaya masyarakat tidak hanya mengharapkan badan bukan kerajaan dan kerajaan bagi menangani isu alam sekitar sedangkan alam sekitar musnah disebabkan manusia sendiri.

“Kalau bukan kita yang berubah, siapa pula yang akan melakukannya? Kita beruntung kerana Malaysia masih mempunyai banyak sumber alam dan persekitaran yang masih elok. Sebaik-baiknya hargai anugerah itu dan berterusan menjaganya,” tegas Yasmin mengakhiri bicara.

Leave a Reply

931 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Kl├╝ver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It