Umur Bukan Penghalang

Azam menurunkan berat badan membuatkan Goh Kim Hong, 50, mula aktif dalam larian maraton apabila berasa tubuhnya tidak menarik lagi sebaik melahirkan anak keduanya 15 tahun lalu.

Biarpun pada mulanya, hasrat berlari bukan disebabkan minat namun selepas aktif menyertai larian, ibu kepada dua cahaya mata itu jatuh hati pada aktiviti berkenaan dan sudah menyertai puluhan larian marathon bukan saja di dalam negara, malah di luar negara.

Menurut Goh, lebih menguatkan azamnya ketika baru melahirkan anak, dia berpindah ke Jakarta, Indonesia dan rata-rata wanita di sana mempunyai tubuh yang langsing dan kelihatan menawan.

Malah, setiap kali dia berjalan di pusat beli-belah di negara terbabit, hanya wanita ramping yang jelita saja menghiasi dada iklan, membuatkan hatinya terdetik ingin menjadi cantik seperti mereka.

“Selepas melahirkan anak, badan saya agak gempal. Ini membuatkan saya mahu menguruskan badan demi menjaga kesihatan serta mahu nampak menarik supaya mudah menggayakan sebarang pakaian.

“Apabila berat badan meningkat, banyak baju yang tidak muat sehingga saya berasa sedih. Tapi apabila mula berlari, sedikit demi sedikit, berat badan saya turun dan keyakinan saya juga bertambah apabila boleh bergaya dengan pelbagai fesyen,” katanya.

Lebih membanggakan, hasil kerja keras berlatih selain menjaga pemakanan untuk melayakkan dirinya menyertai larian maraton, Goh berjaya menurunkan 12 kilogram hanya dalam tempoh empat bulan.

Usahanya tidak sia-sia kerana dia sering mendapat tempat empat teratas dalam larian maraton yang disertai, termasuk ketika menyertai acara bersejarah Maraton Boston.

Goh berkata, sebagai persediaan menyertai maraton, dua tahun pertama ketika dia baru berjinak-jinak dalam larian, wanita tegar itu berlatih berlari setiap hari selama dua tahun bagi membina stamina ke tahap terbaik.

Biarpun sudah berusia, dia membuktikan umur bukan penghalang atau boleh melemahkan seseorang apabila mendapat tempat ketiga dengan catatan masa empat jam tujuh minit bagi kategori usianya pada Maraton Bali tahun lalu.

“Pencapaian saya sebenarnya semakin baik berbanding dulu kerana selain stamina, saya juga mempunyai teknik larian mengikut rentak sendiri. Umur bukan menjadi penghalang, malah ia menjadikan saya lebih baik,” katanya.

Minat mendalam dalam larian maraton mendorong Goh menguji kekuatan dirinya apabila pernah menyertai tiga maraton dalam tempoh tiga minggu di tiga benua pada 2008.

Dia sanggup merentas benua dan masa dengan menyertai Maraton London, Maraton Boston dan Maraton Rotorua di New Zealand dalam tempoh tiga minggu berkenaan. Malah, dia turut berjaya menamatkan ketiga-tiga maraton itu dalam tempoh tiga jam 32 minit hingga tiga jam 42 minit.

“Sebagai persediaan bagi menyertai maraton ini, saya berlari setiap selang seminggu bagi membentuk stamina diri. Dua minggu sebelum menyertai mana-mana larian maraton, saya menukar diet saya dengan mengambil makanan daripada jenis karbohidrat kompleks.

“Saya lebih banyak makan keledek manis, nasi kurang kanji, gandum dan mengelakkan makanan pedas serta daging. Saya juga mengambil banyak garam kerana apabila berlatih berlari selama enam hari seminggu, tubuh mengeluarkan banyak peluh,” katanya.

Menurut Goh, setiap pelari mempunyai tempoh stamina dan apabila tiba satu bahagian, selalunya pada separuh larian atau 35km, mereka berasa letih atau tidak mampu lagi meneruskan larian.

Ketika inilah kekuatan mental memainkan peranan penting bagi membantu tubuh untuk meneruskan larian biarpun secara fizikal, mereka kehabisan tenaga sehingga seolah-olah perlu berhenti.

“Selepas sampai satu tahap, semua karbohidrat yang menjadi sumber tenaga sudah habis digunakan kerana badan hanya boleh simpan untuk 32km dan kita perlu meneruskan larian dengan menguatkan semangat menggunakan mental semata-mata.

“Selalunya saya membekalkan diri dengan air atau gel yang sering digunakan pelari sebagai tenaga. Inilah cabaran peribadi buat saya, kita kena sentiasa berfikiran positif kerana apabila berada di hujung larian, ia menjadi bahagian paling mencabar buat semua pelari,” katanya.

Bagi meneruskan larian hingga ke garisan penamat, dia selalunya membayangkan anak-anaknya menunggunya di situ dan betapa gembiranya mereka sekiranya dia dapat menamatkan larian dengan baik.

Keinginan untuk membuatkan anaknya bangga dengan kejayaan dirinya, banyak membantunya meneruskan larian seterusnya sampai ke garisan penamat dengan catatan masa yang baik.

Malah, dia menggunakan pendekatan psikologi bagi membina semangat lariannya. Antaranya setiap malam sebelum tidur, dia melihat majalah yang memaparkan wanita ramping dan sihat sebagai pembakar keinginan untuk terus maju.

Nasihatnya kepada mereka yang baru berjinak dengan larian maraton supaya jangan terlalu mendesak diri untuk menang, sebaliknya berlari perlahan dengan tenang dan menikmati suasana larian terlebih dulu, sebelum menjadi lebih agresif pada larian seterusnya.

Namun, kecederaan lutut hingga menyebabkan dia perlu menjalani pembedahan pada 2009, membuatkan dia berehat sebentar selama dua tahun daripada menyertai sebarang larian maraton.

Ketika ini, dia mula aktif semula secara perlahan-lahan apabila menyertai larian Great Wall of China pada 1 Mei lalu dan terbaru bakal menyertai Maraton KL Standard Chartered 2013 pada 30 Jun ini di Dataran Merdeka.

Penghilang tekanan

Pengajar teknologi kreatif, Zalekha Yazid, 31, pula menyertai larian maraton secara suka-suka memandangkan ia satu aktiviti yang digemari arwah ayahnya, selain menjadi aktiviti bersama rakan dan keluarga.

Ketika baru menamatkan pengajian di universiti pada 2006, Zalekha mengambil keputusan menyertai larian maraton apabila berasa bosan duduk di rumah tanpa mempunyai sebarang aktiviti.

Memandangkan larian hanya aktiviti mengisi masa lapangnya, wanita muda itu mengajak rakan dan adik-beradiknya mengikut sekali bagi mendapatkan suasana ceria dan tidak terlalu serius.

Bagaimanapun, dia tidak mengambil mudah dan tetap melakukan persediaan setiap kali menyertai larian dengan berlari di sekitar kawasan rumah bagi membina stamina.

Hari minggu juga tidak terkecuali dan dia sanggup bangun seawal jam 5 pagi pada hari cuti semata-mata untuk berlatih berlari bersama rakan.

“Saya berlatih setiap hari dan tabiat itu berterusan sehingga hari ini. Setiap hari selepas kerja, saya berlari sejauh lima kilometer di kawasan rumah, kadangkala seorang diri atau dengan rakan.

“Sekarang, sudah empat bulan saya berlatih berlari sejauh 15km setiap hujung minggu kerana mahu membina stamina lebih baik bagi mendapatkan catatan masa terbaik.

“Sebenarnya saya suka mencuba perkara baru dan apabila sudah mula mencuba, saya tertarik untuk meneruskan larian biarpun tidaklah mengharapkan tempat teratas. Saya cuma mahu menghabiskan larian dalam catatan lebih baik berbanding sebelumnya.

“Selalunya saya menyertai larian sejauh 21km dan pernah juga memasuki maraton penuh iaitu 42km. Malah saya seperti tidak percaya apabila berjaya menamatkan larian sejauh 42km,” katanya.

Zalekha yang aktif menyertai maraton setiap tahun berkata, ketika berlari dia membawa sekali air kosong supaya dia dapat meneruskan larian dengan baik sehingga ke garisan penamat.

Katanya, selain minat, dia turut menjadikan larian maraton sebagai tempat untuk menghilangkan tekanan harian selepas penat bekerja, apatah lagi ia boleh membuatkan tubuhnya lebih sihat dan bertenaga.

Zalekha yang dibesarkan di Sabah dan Sarawak juga sudah terbiasa dengan aktiviti lasak kerana arwah ayahnya seorang yang sukakan aktiviti luar dan sering membawanya bersama untuk berkhemah dan melakukan cabaran ekstrem.

Katanya, sebaik menyertai larian berkenaan, gaya hidupnya secara automatik berubah dan dia bukan saja banyak bersenam, malah menjaga pengambilan pemakanan sihat kerana mahu menjaga stamina diri.

“Setiap kali sebelum menyertai maraton, saya tidak minum kopi tetapi memperbanyakkan pengambilan sayur-sayuran, buah-buahan dan nasi. Saya juga mengamalkan minum air kosong dengan banyak.

“Ketika berlari pula, apabila sudah terlalu letih, saya menjadikan orang sekeliling yang menjerit memberi sokongan padu kepada pelari maraton termasuk memukul gendang sebagai penguat semangat bagi menamatkan larian.

“Bagi mereka yang pertama kali menyertai maraton, jangan terlalu mendesak untuk berlari laju kerana anda mungkin boleh kehilangan keseimbangan tubuh dan terjatuh atau cedera. Mereka perlu berlatih terlebih dulu,” katanya.

Tidak makan, minum sebelum berlari

Bagi perunding pengurusan, Nishreen Ali, 25, dia pernah berbadan besar satu ketika dulu dan mencari cara terbaik untuk menguruskan badan sehinggalah hatinya terdetik untuk menyertai larian maraton.

Ketika usianya masih remaja, tubuhnya agak berisi dan dia berazam untuk menurunkan 10kg. Hasratnya tercapai apabila berjaya menurunkan sehingga 12kg hanya dalam tempoh empat bulan sebaik mula berlari dengan aktif.

“Kelebihan berlari maraton ini apabila saya boleh makan apa saja kerana latihan larian dan senaman yang saya lakukan setiap hari membakar banyak lemak.

“Ketika masih baru menyertai maraton, saya turut berdiet tetapi kini saya boleh makan banyak kerana saya memerlukan tenaga untuk berlari,” katanya.

Ketika masih belajar di kolej, Nishreen hanya menyertai larian sejauh 10km hingga 21km namun selepas beberapa tahun, dia kini turut aktif menyertai larian maraton yang lebih besar.

Selain berlatih berlari di sekitar kawasan rumah, dia turut mengunjungi gimnasium lima kali seminggu untuk membina dan menguatkan otot sebagai persediaan.

Berbeza dengan orang lain, dia tidak menyentuh sebarang makanan atau minuman sehari sebelum berlari kerana begitu fokus untuk menamatkan larian.

Katanya, dia juga mendengar lagu kegemaran sepanjang berlari dan menjadikan lagu pelbagai rentak sebagai pembakar semangat selain berlari mengikut rentak supaya dia tidak mudah lesu.

“Saya juga lebih suka berlari seorang, bukan bersama rakan kerana saya berasa lebih selesa dan yakin. Saya juga menggambarkan garisan penamat sebagai motivasi diri supaya saya terus positif dalam larian.

“Saya memang seorang yang sangat kompetitif dan selalu memberi motivasi kepada diri sendiri. Saya juga tahu saya boleh buat lebih baik dalam larian akan datang.

“Pada saya mendapatkan tip daripada orang yang lebih lama terbabit dalam larian sesuatu yang penting kerana ia membantu kita untuk menjadi lebih baik sebagai pelari maraton,” katanya.

Katanya, larian maraton turut memberi impak positif kepada kehidupan hariannya dan kerjaya apabila dia lebih fokus dan mempunyai matlamat yang ditetapkan dalam setiap perkara yang dilakukan.

Leave a Reply

883 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Kl├╝ver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It