Usah Cari Masalah!

Kadar kematian ibu ketika bersalin di Amerika Syarikat pada tahun 1900 adalah 1,500 kes bagi setiap 100,000 wanita. Kini angka berkenaan dapat dikurangkan ke tahap minimum iaitu kira-kira 15 kes kematian bagi setiap 100,000 wanita.

Kita perlu berterima kasih kepada pakar sakit puan dan bidan yang mempraktikkan ilmu perubatan moden yang ternyata dapat menyelamatkan banyak nyawa. Namun bukanlah bermakna kita menolak kaedah perubatan tradisional atau alternatif kerana setiap satu ada kelebihan dan kekurangan tersendiri.

Tetapi dalam soal melahirkan anak, pengetahuan mendalam mengenai fisiologi badan wanita, tahap kesihatannya, kedudukan janin dalam kandungan dan segala kemungkinan yang berkaitan dengan kelahiran amat penting. Dan ilmu ini ada pada pakar perubatan moden yang tidak jemu belajar serta mengkaji perubahan yang dialami seseorang wanita ketika hamil, sekali gus mengurangkan kes kematian ibu atau anak ketika bersalin.

Walaupun dunia perubatan sudah semakin maju, namun kita masih mendengar kes kematian wanita ketika melahirkan anak – sedangkan ia boleh dielakkan apatah lagi di Malaysia yang diiktiraf antara negara yang mempunyai sistem perubatan terbaik di dunia.

Menurut Perunding Obstetrik dan Ginekologi Pusat Perubatan Prince Court Dr Tan Niap Hong, penurunan kes kematian ini disebabkan adanya perubatan moden yang menghalang lebih ramai ibu bersalin mengalami risiko kematian akibat tidak menerima sebarang bantuan ketika melahirkan anak.

“Ironinya, dengan kematian ketika bersalin berada pada tahap yang amat rendah, masyarakat secara perlahan-lahan kembali mempercayai kelahiran semula jadi.

“Lebih menyedihkan apabila ada sesetengah daripada mereka mengecualikan diri daripada menerima sebarang bentuk bantuan atau perubatan moden ketika melahirkan bayi,” katanya.

Memang tiada pakar perubatan yang boleh memaksa seseorang wanita memilih kaedah bersalin mengikut kehendak mereka. Setiap wanita mempunyai hak untuk memilih kaedah melahirkan anak yang diingini tetapi penentuan itu perlulah bersandarkan nasihat doktor yang mencakupi semua aspek khususnya keselamatan. Bahkan doktor tidak menghalang jika seseorang wanita itu mahu memilih kaedah kelahiran semula jadi atau alami.

“Setiap orang mempunyai perspektif berbeza mengenai kelahiran semula jadi. Bagi mereka yang mengalami kesakitan menganggap perubatan moden adalah penyelamat,” katanya.

Tambahnya, ia berbeza bagi wanita yang mempunyai keupayaan menahan sakit dan menganggap kelahiran semula jadi dipercayai amat selamat dan menganggap perubatan moden yang perlu diragui.

Malangnya, ibu itu sendiri tidak mengetahui sama ada bayi mereka sihat atau ada masalah kesihatan termasuklah kecacatan. Ketika ini, mereka sebenarnya memerlukan alat bantuan berteknologi canggih untuk memantau keadaan kesihatan bayi di dalam kandungan.

Falsafah dipegang oleh golongan ini adalah mereka percaya dengan kelahiran semula jadi yang tidak menyakitkan dan menolak untuk menerima sebarang bantuan perubatan.

“Biasanya, mereka bermatlamat untuk tidak mahu mengambil sebarang ubat atau suntikan penahan sakit, pemantauan keadaan bayi di dalam kandungan ketika mahu melahirkan, tiada forseps, episiotomi atau vakum serta pembedahan.

“Memang ramai wanita berhasrat melahirkan anak tanpa menerima bantuan perubatan. Namun mereka akan menerima jika memerlukan.

“Ia sangat berbeza bagi wanita yang benar-benar mahu mengalami proses kelahiran semula jadi. Mereka memilih untuk menggunakan kaedah lain bagi melegakan kesakitan,” katanya.

Tambahnya, antara cara yang dilakukan untuk mengurangkan kesakitan adalah hidoterapi, urutan, bersantai, hipnosis, senaman atau mendengar muzik.

Kebaikan dan kelemahan kelahiran semula jadi

a. Kebaikan:

• Ia boleh memperkasakan dan memuaskan diri wanita itu sendiri jika kelahiran semula jadi yang dipilih berjaya. Kejayaan melahirkan anak dianggap sebagai pencapaian membanggakan.

• Tiada kesan sampingan ubat-ubatan. Ia menjadikan wanita itu lebih peka dan terkawal.

• Secara tidak langsung, ia menggalakkan suami terbabit dalam proses kelahiran.

• Kesakitan yang dialami boleh meletihkan individu itu jika mengalami tempoh yang panjang untuk melahirkan anak. Keletihan yang melampau boleh menyebabkan mereka tidak berupaya untuk meneran.

• Kawalan yang minimum terhadap bayi boleh meningkatkan pelbagai risiko kepada bayi.

• Menjadi bahaya jika ibu tidak mengendahkan atau melambatkan penerimaan alat bantuan perubatan jika diperlukan.

• Memerlukan orang lain seperti suami atau jurulatih kelahiran untuk memberi sokongan emosi.

• Kekecewaan atau berasa gagal apabila terpaksa menggunakan alat perubatan disebabkan ibu tidak mampu melahirkan bayi secara semula jadi.

• Jika berlaku komplikasi ketika kelahiran, bantuan mungkin lambat sampai terutama jika bersalin di rumah. Komplikasi kelahiran boleh berlaku tanpa diduga.

Dr Tan menasihati wanita yang mahu melalui proses kelahiran semula jadi supaya perlu menghadiri kelas berkaitan untuk mengetahui cara betul menguruskan kesakitan tanpa bantuan sebarang ubatan.

“Selain itu, sokongan padu daripada pasangan sangat diperlukan bagi mengelakkan wanita itu berasa putus asa hingga mengganggu kesihatan diri dan anak.

“Setiap wanita harus sentiasa bersedia jika ada perkara yang tidak dijangka berlaku kerana mereka perlu ingat banyak perkara boleh terjadi tanpa diduga,” katanya.

Tambahnya, kesakitan yang dialami ketika melahirkan bayi juga berbeza dengan wanita lain apatah lagi ia seperti menguji daya tahan seseorang itu.

Namun, perkara paling penting adalah kesihatan ibu dan bayi berbanding matlamat ketika melalui proses kelahiran.

Jangan terlalu mengharapkan kejayaan. Tidak salah untuk memasang impian melahirkan bayi secara semula jadi namun jangan menolak sebarang bentuk bantuan perubatan jika ia memang diperlukan.

Terdapat beberapa panduan menangani kesakitan dan mengurus proses kelahiran kepada wanita yang dikongsi pakar web di United Kingdom, babycenter.com. Antaranya:

• Dapatkan maklumat lanjut. Lebih banyak yang anda tahu membuatkan diri berasa lebih tenang.

• Bernafas dengan betul dan tenang semasa menghembus nafas.

• Dakap suami atau teman yang menemani ketika di dalam bilik bersalin.

• Minum sedikit air sambil menunggu antara kontraksi.

• Makan makanan yang kaya dengan karbohidrat apabila berasa lapar.

• Kipas diri untuk menyejukkan badan.

• Mengerang sebagai cara menghapuskan rasa malu kerana mengeluarkan bunyi menunjukkan kesakitan adalah cara terbaik melegakan sakit.

• Pegang tangan suami anda.

• Bayangkan bayi bergerak turun ke pelvis dengan setiap kontraksi.

• Bergurau dengan suami untuk melupakan sedikit kesakitan.

• Ciuman (daripada suami, ibu, kakak dan rakan anda).

• Dengar muzik untuk membantu diri berasa lebih tenang.

• Bergerak untuk membuatkan anda selesa.

• Baring di atas longgokan bantal yang besar (boleh meminta pihak hospital menyediakan bantal atau bawa sendiri).

• Berfikir secara positif: ‘Setiap kontraksi membawa saya hampir kepada kelahiran bayi saya.’

• Bertanya kepada mereka yang mahir mengenai perkara yang kurang difahami. Takut akan membuatkan kesakitan menjadi lebih teruk.

• Menghembus nafas secara perlahan dengan setiap nafas.

• Percayalah dengan badan anda bahawa ia pandai melahirkan bayi.

• Fahami rawatan yang ditawarkan. Jika faham, anda boleh bekerjasama dan memudahkan keadaan.

• Kerap pergi ke tandas kerana pundi kencing yang penuh akan melambatkan kelahiran.

• Berjalan-jalan untuk melegakan lenguh dan sakit dan merangsang kontraksi.

• Cuba tidur dalam masa antara kontraksi.

Kelahiran cabar ketahanan wanita

Ibu hamil melalui proses kelahiran daripada peringkat pertama hingga keempat. Peringkat pertama paling lama dilalui dengan pengecutan rahim berlaku bagi menurunkan bayi ke dalam pelvik ibu untuk dilahirkan.

Pengecutan rahim berlaku beberapa ketika, sekali dan berulang-ulang hingga menjadi semakin kerap. Peringkat kedua apabila servik terbuka sepenuhnya dan bayi dilahirkan, berlaku kurang setengah jam.

Peringkat ketiga menyusuli kemudian sehingga uri dan tembuni yang akan keluar semuanya. Peringkat keempat bermula selepas selesai pengeluaran tembuni dan uri sehingga beberapa jam sebagai langkah berjaga-jaga.

Kadangkala komplikasi boleh berlaku semasa kelahiran dan memerlukan intervensi seperti penggunaan vakum, forsep atau pembedahan.

Kelahiran normal

Kelahiran normal paling kerap dilalui ibu. Bayi berkedudukan kepala tunduk ke bawah atau terdahulu keluar. Bentuk rahim ibu yang menyerupai buah pir terbalik memuatkan bayi dalam kandungan dengan kepala di bawah dan punggung di atas.

Kepala bayi adalah bahagian paling keras. Apabila kepala mendahului anggotanya yang lain, laluan faraj secara semula jadi memudahkan bahagian lain menyusuli kemudian.

Kepala yang kurang tunduk atau tegak perlu dibantu agar tunduk ketika dilahirkan. Ada pula kepala bayi mendongak ketika dilahirkan.

Kedudukan begini merumitkan proses kelahiran. Ada yang gagal dilahirkan melalui faraj ibu dan perlu dikeluarkan melalui pembedahan.

Kaedah forseps

Kelahiran menggunakan forseps dilaksanakan apabila proses peringkat kedua mengalami kelewatan tanpa mengira kedudukan bayi dalam rahim ibu.

Kelambatan mungkin disebabkan tiada kemajuan dan ibu keletihan. Peringkat kedua dalam proses kelahiran seharusnya tidak berlanjutan lebih daripada satu jam bagi ibu yang melahirkan anak sulung dan tidak lebih daripada setengah jam bagi ibu yang melahirkan anak kedua dan lebih.

Kaedah forsep juga dilakukan apabila bayi lemas, ibu menghidap lemah jantung, darah tinggi atau penyakit lain yang membahayakan peringkat kedua.

Doktor mungkin memberikan suntikan pelali setempat pada kemaluan. Episiotomi (menggunting bahagian perineum) dilakukan doktor untuk memudahkan prosedur kelahiran menggunakan forsep.

Doktor memastikan kedudukan forsep tepat, kemudian kedua-dua forsep dikunci. Forsep ditarik dengan perlahan sehingga kepala bayi keluar dari permukaan faraj ibu. Selepas itu proses kelahiran diselesaikan secara normal.

Kelahiran vakum

Penyedutan vakum digunakan sebagai pilihan kelahiran menggunakan forsep. Mangkuk vakum dilekatkan di atas kepala bayi dan sedutan dilakukan dengan alat penyedut khas.

Apabila mangkuk vakum diletakkan di atas kepala bayi, sedutan menyebabkan kulit kepala yang berada di dalam mangkuk vakum tersedut ke dalamnya.

Bahagian itu kelihatan seperti sanggul orang tua selepas bayi dilahirkan dan hilang beberapa hari kemudian. Vakum diguna untuk membantu ibu melahirkan bayi terutama apabila ibu kurang bertenaga meneran bayi keluar.Vakum diguna apabila penggunaan forsep merumitkan dan boleh digunakan sebelum servik atau pintu rahim sempurna terbuka. Kepala bayi mesti sudah sampai ke dalam pelvis ibu.

Ada kala bayi perlu dilahirkan melalui pembedahan yang dinamakan Caesarean. Kulit, tisu perut dan otot rahim dibedah sebelum bayi dikeluarkan. Kaedah yang kerap digunakan ialah pembedahan pada segmen di bawah pusat.

Antara sebab pembedahan ialah kedudukan bayi melintang atau menyerong, kepala bayi lebih besar daripada ukuran pelvis ibunya, ibu terlalu lemah untuk menjalani kelahiran menggunakan forsep atau kegagalan kaedah itu.

Pembedahan dirancang untuk ibu yang melahirkan bayi sulung pada peringkat usia lanjut atau kelahiran bayi yang sangat ‘berharga’ selepas beberapa tahun menunggu kedatangannya. Ia dipilih mengatasi kaedah kelahiran lain untuk memastikan bayi selamat.

Kaedah air

Bersalin dalam air masih belum begitu popular di negara ini berbanding di luar negara seperti di United Kingdom, Kanada dan Australia.

Kaedah ini dikatakan dapat mengurangkan lebih 15 peratus kesakitan dan tekanan emosi ketika melahirkan bayi berbanding cara normal.

Pesakit tidak diberikan sebarang ubat tahan sakit dan air yang digunakan hanyalah air biasa saja tanpa sebarang campuran ubat atau bahan lain. Suhu air di dalam tab atau kolam pula mesti sama dengan suhu badan manusia iaitu 37 darjah Celsius dan paras air pada dada wanita hamil.

Doktor akan memeriksa tekanan jantung dan memantau pesakit serta kandungan, seterusnya menyambut kelahiran bayi apabila tiba masa.Ibu yang ingin melahirkan akan berendam dalam air sekurang-kurangnya tiga hingga empat jam sebelum bersalin tetapi ia bergantung keselesaannya.

Biasanya pesakit mula berendam dalam air apabila pintu rahimnya sudah terbuka antara empat hingga lima sentimeter – dengan posisi yang selesa sama ada mencangkung, berbaring atau terlentang.

Leave a Reply

881 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Klüver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It