Wanita Nadi Sebuah Keluarga

Sokongan moral yang kuat daripada pasangan ternyata kunci yang mampu memberi kekuatan minda, membakar semangat serta mencetuskan inspirasi kepada seseorang untuk terus berhadapan dengan cabaran bagi memanjat tangga kejayaan dalam kerjaya masing-masing, sekali gus mencapai potensi terbaik dalam diri mereka.

Sebaliknya, pasangan yang tidak memahami, terlalu cemburu atau menyekat kebebasan tidak membantu membentuk nilai diri terbaik seseorang sehingga membuatkannya gagal mencapai kejayaan. Malah mereka turut meninggalkan alam pekerjaan lebih awal biarpun mempunyai kelayakan, taraf pendidikan tinggi serta bakat untuk terus maju.

Di universiti seluruh Malaysia misalnya, majoriti pelajar terdiri daripada golongan wanita yang bersaing hebat dan memiliki antara keputusan terbaik dalam peperiksaan. Pada awal kemasukan ke alam pekerjaan, mereka menunjukkan prestasi dan potensi yang tinggi untuk berjaya di alam karier.

Namun malangnya, kebanyakan mereka meninggalkan alam pekerjaan sebaik berkahwin dan mula memiliki anak atas alasan menjaga anak serta jadual waktu kerja yang tidak fleksibel.

Jumlah semasa tenaga kerja wanita di negara ini adalah kira-kira 49.5 peratus iaitu rendah berbanding negara jiran di rantau Asia, membuatkan negara kerugian dari segi tenaga mahir yang berkualiti tinggi.

Biarpun ada usaha untuk mengajak golongan wanita yang sudah meninggalkan alam pekerjaan kembali bertugas, kebanyakan mereka sudah hilang arah atau keliru untuk membabitkan diri semula sebagai pekerja di pejabat.

Berikutan itu, selain sokongan majikan yang menyediakan persekitaran dan kemudahan untuk golongan ibu contohnya taska di tempat kerja, sokongan padu daripada pasangan sejak awal perkahwinan antara faktor paling penting yang dapat mengekalkan wanita dalam pasaran pekerjaan.

Malah, sokongan dari segi moral dan bersedia berkorban serta menghulurkan bantuan bila perlu, membuka peluang kepada wanita untuk lebih maju dan merebut kedudukan sesuai dengan kualiti kerja yang ditunjukkan.

Menurut Presiden Kechara Soup Kitchen, Datuk Ruby Khong, wanita tidak mungkin boleh berjaya tanpa sokongan daripada suami mereka, malah turut menasihatkan wanita yang ingin berjaya supaya memilih suami yang tepat dan mampu membantu memajukan lagi karier mereka.

Pasangan yang sentiasa bersedia memberi sokongan diperlukan bukan saja membantu mengembangkan karier tetapi turut memperkayakan kehidupan wanita dan membuatkannya lebih bahagia.

“Apabila tidak mendapat sokongan, ramai wanita meninggalkan kerja semata-mata untuk menjaga anak mereka dan duduk di rumah. Ia satu kemunduran kepada wanita itu sedangkan wanita juga perlu mencapai kejayaan sesuai dengan kelayakan mereka.

“Sokongan daripada suami akan melahirkan keluarga bahagia serta pendapatan keluarga yang lebih baik. Ia juga memberikan keyakinan dalam diri wanita kerana mendapat sokongan daripada orang yang paling rapat dengan dirinya,” katanya ketika sesi perbincangan Pasangan Sempurna Untuk Melengkapkan Karier Anda pada Sidang Kemuncak Wanita kali ke-11 bertemakan Menetapkan Perjalanan Anda Sendiri di Pusat Konvensyen Sime Darby, Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Selain Ruby, sesi berkenaan turut disertai Pengurus Besar NTV7 dan 8TV, Media Prima Berhad, Airin Zainul; Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan ECM Libra Financial Group Berhad, Azlin Arshad; Pengarah Urusan Mydin Mohamed Holdings Berhad, Datuk Wira Dr Ameer Ali Mydin; Presiden IPG Mediabrands in Asia World Markets, Prashant Kumar dan Pengarang Eksekutif Astro Awani, Kamarul Bahrin Haron.

Pada masa sama, Airin berkata, kejayaannya yang dirangkul dirinya ketika ini dalam bidang kerjaya adalah bukti yang menunjukkan sokongan padu daripada suami mampu melonjakkan wanita ke tahap lebih tinggi.

Beliau akui berasa amat bertuah kerana memiliki seorang suami yang sanggup berkorban dan menyokong dirinya untuk lebih maju selain mendapat sokongan moral daripada ahli keluarga yang lain.

“Saya sangat sukakan kerja saya dan saya tidak rasa saya akan meninggalkannya walau apa sekalipun. Bagi saya, suami perlu memberi sokongan supaya wanita dapat mencapai apa yang dimahukannya.

“Saya juga percaya wanita memerlukan masa bersendirian supaya mereka dapat menjadi isteri, ibu dan rakan yang lebih baik kepada orang lain.

“Ramai juga lelaki yang sanggup berkorban untuk menyokong kerjaya isteri mereka misalnya abang ipar saya yang sanggup berhenti kerja biarpun sedang menuju ke puncak dan mengambil peranan menjaga anak untuk membolehkan isterinya memenuhi impian bertugas di kota London,” katanya.

Mengakui hakikat itu, Azlin yang mula bekerja sebaik menamatkan pengajian berkata, sokongan daripada suaminya yang sudah dikahwini sejak 16 tahun lalu banyak membantu dia meneruskan karier.

Ketika baru mencecah dua tahun bekerja sebagai pegawai bank, beliau melahirkan anak sulung tetapi bertuah kerana suami banyak melakukan kerja termasuk di rumah serta tidak mengganggunya meneruskan cita-cita.

“Sebagai pegawai bank, kadangkala tugas membuatkan kita menghabiskan terlalu banyak masa di pejabat, tetapi apabila pulang ke rumah, suami sanggup melakukan banyak kerja di rumah termasuk mengambil dan menghantar anak ke sekolah serta tuisyen supaya saya boleh berehat.

“Wanita boleh mendapatkan semuanya tetapi dengan kerja keras dan menerima kekurangan sebagai wanita berkerjaya kerana kita tidak boleh melakukan semuanya dalam satu masa,” katanya.

Menurut Azlin, sebagai wanita, isteri dan ibu, sudah pasti perasaan bersalah akan timbul dalam diri apabila tidak berada bersama anak-anak setiap masa tetapi usaha perlu diteruskan sekiranya mahu mencapai kejayaan dalam kerjaya.

Katanya, sebagai ibu dan isteri, wanita juga individu dan pekerja. Mereka perlu mencari keseimbangan dalam hidup dan tidak boleh cuba untuk menjaga semua perkara pada satu-satu masa, sebaliknya menjaga diri sendiri supaya mampu menjaga keluarga dengan lebih baik.

“Kadangkala isteri tidak mempunyai suami yang menyokong, tetapi mereka tidak boleh putus asa dan meneruskan usaha kerana lambat-laun suami akan sedar apa yang benar-benar diingini isteri dan memberi sokongan,” katanya.

Sementara itu, bagi Kamarul Bahrin, wanita adalah pasangan terbaik kerana sentiasa memberi sokongan padu kepada lelaki untuk berjaya dan sanggup berkorban dengan berhenti kerja semata-mata supaya suami mereka dapat mengejar impian bergelar pekerja cemerlang.

Katanya, wanita adalah nadi keluarga sepanjang zaman dan mampu melakukan tugas lebih baik berbanding lelaki biarpun lelaki itu mengambil keputusan untuk duduk di rumah dan memberi peluang kepada isterinya maju di alam pekerjaan.

“Ada kajian di Amerika Syarikat mendedahkan, suami yang tinggal di rumah dan menjaga anak melakukan tugasan di rumah kurang lima jam berbanding wanita yang melakukan tugas yang sama.

“Ini menunjukkan biarpun seseorang wanita memilih untuk menjadi suri rumah, dia masih memberi sumbangan yang besar kepada pasangannya dan kebahagiaan keluarga, satu nilai yang kurang diambil kira dalam pengiraan kejayaan sesebuah negara,” katanya.

Menurut Prashant pula, dunia hari ini bukan berkaitan lelaki bersaing dengan wanita untuk mencapai tangga kejayaan tetapi sepatutnya ia berkaitan dengan kerjasama antara kedua-duanya untuk sama-sama memiliki kebahagiaan dan kecemerlangan dalam hidup.

Kedua-duanya boleh berjaya terutama sekiranya persekitaran kerja dan masyarakat memberi ruang dan kemudahan kepada wanita untuk mencapai cita-citanya, misalnya majikan menyediakan taska untuk menjaga kebajikan anak-anak pekerja.

“Saya percaya wanita sebenarnya ingin menjadi ibu, isteri dan pekerja yang sempurna dan mahu mengejar kesempurnaan. Bagi saya, wanita terutama yang sudah bergelar ibu perlu diberi penghormatan tinggi dan dihargai.

“Sekiranya mahu mewujudkan masyarakat yang bahagia, wanita yang duduk di rumah dan menjaga anak serta ahli keluarga juga perlu diberi penghargaan,” katanya.

Pada masa sama, Ameer Ali berkata, tidak menjadi satu kesalahan untuk lelaki berkorban demi memberi sokongan dan kebahagiaan kepada isteri mereka, apatah lagi jika ia memberi keuntungan sama rata kepada kedua-duanya.

Semua orang perlu menerima kenyataan bahawa lelaki dan wanita adalah dua golongan yang berbeza bukan dari segi jantina tetapi tahap kebijaksanaan.

“Bagi saya, seseorang yang berani mengambil risiko, selalunya akan berjaya. Namun ia juga memerlukan pengorbanan pasangan kerana sekiranya tidak ada sokongan pasangan, lelaki tentu tidak berani mengambil risiko untuk mencapai cita-citanya.

“Misalnya saya mempunyai isteri yang berpelajaran tinggi. Dia membenarkan saya mengambil risiko berhenti kerja sebagai pegawai bank untuk memulakan perniagaan dan pada masa sama dia masih meneruskan kerjaya sebagai pensyarah,” katanya.

Menurutnya, dia berani mengambil risiko kerana sokongan daripada isteri dan tahu bahawa biarpun dia mungkin gagal, dia masih mempunyai isteri yang akan membantunya untuk bangun semula.

Fakta mengenai wanita di Malaysia

Leave a Reply

895 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Kl├╝ver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It