Wawa Bina Ketrampilan

Apa yang kita lihat kala kali pertama bertemu kenalan baru? Matanya? Senyumannya? Atau tingkah laku serta tutur caranya?

Acap kali juga kita diasak dengan kenyataan bahawa tanggapan pertama orang lain pada diri bakal memberi kesan pada masa depan.

Ada benar bahawa apa yang ditampilkan hari ini di depan khalayak bakal menentukan haluan masa depan kita.

Seperti apa yang dititikberatkan Siti Mizalwa Idris, diri pasti lebih yakin andai penampilan dijaga sebaiknya baik luaran mahupun dalaman.

Dan itulah yang diusahakan oleh wanita ini demi kesedaran untuk meningkatkan lagi personaliti menarik dalam kalangan masyarakat Malaysia.

Wanita yang lebih dikenali sebagai Wawa Idris ini mula bergerak secara profesional dalam kancah perundingan imej sejak 11 tahun lalu sejurus menamatkan pengajian di peringkat sarjana dalam jurusan komunikasi korporat.

“Saya membesar sebagai kanak-kanak dan remaja yang amat pemalu serta rendah keyakinan diri. Saya tidak banyak bersosial kerana bimbang dengan kekurangan diri dan ia nyata mempengaruhi proses pembesaran saya hingga dewasa.

“Hanya selepas melanjutkan pelajaran di universiti barulah saya mula terbuka dengan konsep pergaulan yang lebih luas dan lama kelamaan saya mula berani dengan kemampuan diri.

“Saya mula bercakap di depan khalayak kampus, berkongsi panduan mengenai penampilan diri bersama rakan sekelas dan makin berani tampil menyelesaikan tugasan tanpa dipaksa.

“Dari situlah tercetusnya idea untuk mengembangkan lagi kemahiran komunikasi kerana saya percaya ramai yang perlukan bantuan bagi membolehkan mereka menonjolkan kelebihan diri dan mahir dalam komunikasi sesama masyarakat. Jika saya dapat lakukannya, yang lain pasti juga boleh!” ujarnya.

Wanita berasal dari Kuala Lumpur ini kemudiannya mengikuti beberapa kursus imej hingga melayakkannya bergelar perunding imej bertauliah dalam tempoh setahun.

Dari situ bermula pula fasa baru dalam kehidupannya apabila namanya dijadikan sebagai akronim penjenamaan.

“Wawa itu adalah nama panggilan saya ketika remaja. Asalnya saya tidak gemar dengan panggilan itu tapi selepas terbabit dalam bidang ini, saya mula mencari inspirasi atau kesan impak pada penjenamaan nama saya.

“Nama Wawa itu kemudiannya dijadikan akronim untuk ‘Wow Attitude Wow Attire’ yang menggambarkan misi utama saya iaitu memberi inspirasi kepada orang lain untuk memacu kejayaan menerusi penampilan luar dan dalaman yang positif,” katanya.

Mengulas lanjut mengenai penampilan seseorang individu mampu memberi impak kepada karier dan kehidupan peribadinya, Wawa menegaskan, apa yang kita tonjolkan pada dunia turut membabitkan imej keluarga.

Penampilan seseorang individu itu juga memberi impak kepada karier termasuk dapat meningkatkan kepercayaan orang lain.

Tambahnya, penilaian majikan dalam pelbagai aspek termasuk cara berpakaian kerana ia mempamerkan personaliti seseorang sama ada baik atau buruk.

“Penampilan seseorang lelaki membawa imej keluarganya, sama ada positif atau negatif. Begitu juga pada wanita. Penampilan ini tidak sekadar rupa, pakaian atau gaya luaran kerana ia turut mempengaruhi penampilan tingkah laku individu terbabit.

“Penampilan luaran itu bersifat kosmetik iaitu tidak tahan lama tapi ia juga amat diperlukan dalam kehidupan harian. Kita pasti lebih selesa berbual atau mendekati seseorang yang kemas, segak, cantik dan menarik gayanya berbanding individu yang tidak kisah dengan penampilan luaran.

“Penampilan dalaman iaitu tingkah laku pula lebih kepada penetapan utama yang menentukan kelemahan serta kelebihan seseorang individu.

“Perlu ada keseimbangan dalam kedua-dua perkara ini dan gunakan peluang yang baik dengan penampilan menarik,” katanya.

Lazimnya, kata Wawa, manusia sering menilai individu lain dari aspek luaran selain cara berkomunikasi dan semua itu dirangkumkan lalu memberi impak terhadap keyakinan majikan kepada kakitangan.

“Penampilan tidak menarik akan menjadi mangsa kepercayaan kepada orang lain. Kuasa, kepercayaan dan kredibiliti seseorang memainkan peranan berdasarkan cara penampilan mereka,” katanya.

Wanita yang gemarkan gaya klasik serta dramatik ini menegaskan, untuk tampil menarik tidak perlu membelanjakan wang yang banyak asalkan tahu cara dan seiring dengan personaliti diri.

“Penampilan tingkah laku tidak memerlukan wang. Ia lebih kepada kesedaran diri. Penampilan gaya pula memerlukan sedikit usaha dan kreativiti. Juga hindarkan rasa malas.

“Ada yang berhabis wang untuk barangan berjenama tapi hakikatnya gaya yang ditampilkan langsung tidak mencerminkan aura ‘mahal’ pada dirinya.

“Ada pula yang mengitar semula pakaian dan dipadu bersama aksesori bersesuaian lalu menjadikannya gayanya kelihatan lebih menarik daripada individu yang membeli pakaian berjenama,” katanya.

Ilmu juga amat ditekankan dalam kehidupan wanita ini dan sentiasa dititipkan kepada peserta yang mengikuti kursus imej kendaliannya.

Biarpun kemahirannya diiktiraf di peringkat tempatan mahupun antarabangsa, Wawa enggan goyang kaki dengan apa yang diraihnya kini.

Ibu kepada cahaya mata perempuan berusia tujuh tahun ini bakal terbang ke London dalam tempoh dua minggu lagi bagi mengikuti pengajian dalam bidang penggayaan diri.

“Bagi saya, usia dan masa bukan halangan untuk seseorang menimba ilmu kerana ia tiada hadnya.

Ia bukannya merugikan malah memberikan lebih banyak faedah yang akan membantu kehidupan harian saya.

“Saya sering tekankan kepentingan mencari ilmu kepada peserta kursus, atau sesiapa pun yang meminta bantuan untuk mengubah hidup mereka, kerana dengan ilmu sajalah yang dapat membawa seseorang itu ke tahap lebih baik.

“Malangnya majoriti masyarakat kita masih lokek untuk mengeluarkan perbelanjaan demi ilmu. Tidak ramai yang sanggup melabur untuk keuntungan diri sendiri iaitu menimba ilmu.

“Ramai kalangan kita masih tidak nampak keperluannya pada kehidupan harian dan itulah antara projek yang cuba saya usahakan kini,” jelasnya.

Wawa juga dalam proses merangka program awam untuk pelajar sekolah rendah dan menengah, yang memberi tumpuan kepada pembangunan skil komunikasi serta penampilan diri menerusi syarikatnya, Wow Virtue Training & Image Consultant.

Minda negatif buruk kesannya!

“Lihat pada sudut positif, potensinya dan jalankan usaha.” Petikan kata-kata Dalai Lama itu mungkin kedengaran biasa tapi apabila dinilai semula, setiap perkara negatif jika diubah kepada positif pasti ada hasilnya.

Fikiran serta perlakuan negatif sememangnya membazirkan tenaga dan membuatkan kita ketinggalan dengan arus terkini. Lebih banyak perkara negatif yang mengganggu diri serta pemikiran kita, makin buruk kesannya pada masa akan datang.

Satu perkara negatif, walaupun kecil, akan bertukar menjadi besar dan buruk. Sebaliknya, pemikiran dan perbuatan positif yang kecil boleh memberi kesan sama untuk hasil yang lebih baik.

Berikut beberapa tip untuk mengatasi perkara negatif dalam diri agar kehidupan lebih tenang dan cemerlang.

Meditasi atau yoga

Ia membantu fikiran fokus dengan sasaran yang ingin dicapai. Ia juga membolehkan diri berehat seketika sebelum menyambung semula proses pemikiran yang lebih efektif.

Jangan malu untuk tersenyum seorang diri di depan cermin. Mulanya memang kelakar melihat diri sendiri tersenyum sendiri tapi lama kelamaan ia berupaya mengubah emosi dan melegakan tekanan.

Berkawan dengan individu positif

Hubungi rakan yang tampak ceria serta kurang masalah. Keluar minum, makan, tonton wayang atau lakukan apa saja aktiviti dengan mereka. Apabila diri mula dihimpit fikiran negatif, individu positif ini mampu memberi perspektif berbeza dalam kehidupan kita, sekali gus menghindarkan perkara negatif itu.

Ubah nada fikiran daripada negatif ke positif

Contohnya, daripada memikirkan, “Kita mungkin akan hadapi kesukaran untuk menyesuaikan diri dalam situasi itu,” ubah kepada “Kita akan hadapi beberapa cabaran dalam situasi itu tapi kita pasti dapat menyelesaikannya dengan baik.”

Jangan mainkan watak sebagai mangsa.

Kita yang mencipta rentak kehidupan sendiri. Bertanggungjawab meskipun situasi kehidupan kita agak rumit dan memeritkan, pasti ada jalan keluar. Kita sendiri yang akan mengubah kehidupan menjadi lebih baik dan bukan orang lain. Kita sendiri yang menentukan sama ada mahu tampil menarik atau sebaliknya.

Leave a Reply

981 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Klüver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It