Zoe Si Kuda Khidmat

Siapa sangka kuda mini yang memakai kasut sukan boleh membantu seorang kanak-kanak istimewa berumur empat tahun di sekolah tadika awam Anchorage, Alaska.

Zoe si kuda hitam adalah haiwan khidmat untuk kanak-kanak prasekolah, Zaiden Beattie di Sekolah Rendah Jack, Russia. Selepas beberapa kali mencari secara dalam talian, inilah satu-satunya perkhidmatan kuda Principal Elizabeth Hornbuckle di seluruh sekolah Amerika Syarikat (AS).

Zaiden adalah salah seorang daripada 300 kanak-kanak di AS yang didiagnos mengalami masalah A-T atau ataxia-telangiectasia, satu penyakit genetik yang perlahan-lahan meragut keupayaan pesakit untuk menyelaraskan pergerakan seperti berjalan.

Ibu Zaiden iaitu Zacharias, pelatih kuda profesional kini mengajar Zoe untuk membantu Zaiden berjalan dengan baik sehinggalah kemaraan penyakit tidak dapat dihalang dan akhirnya membuatkan kanak-kanak ini terpaksa menggunakan kerusi roda.

“Kini dia boleh bergerak dengan lebih baik berbanding sebelum ini dan lebih menggembirakan, dia lebih bertenaga untuk memegang seseorang, memegang tangan seseorang atau satu-satu benda. Matlamat saya kini adalah menjadikan anak saya pelajar sekolah rendah yang boleh berjalan dengan bantuan kuda padi dan bukannya walker,” katanya.

Kepala Zoe, kuda mini yang berusia 10 bulan itu hanyalah setinggi paras pinggang orang dewasa dan sesiapa saja yang melihatnya pasti tidak dapat menahan rasa geram untuk memegang dan membelainya walaupun protokol latihan hanya membenarkan kuda ini dibelai di leher dan bukannya muka, itu pun apabila diberikan kebenaran.

Bagaimanapun, Zoe tetap tenang dan ceria, malah kelihatan tidak sabar-sabar untuk bermain atau bekerja. Malah ia juga ‘memberitahu’ keinginannya itu dengan menggeselkan kepalanya ke tangan tuannya.

Kuda yang kecil dan comel tetapi gagah dengan berat 68 kilogram itu mula tiba di kelas Zaiden pada Januari lalu. Latihan awal dimulakan dengan ‘bersosial’ bersama kuda iaitu memberi pendedahan khalayak dan bunyi bising seperti loceng amaran kebakaran kepada Zoe. Selepas diberikan banyak pendedahan, Zoe menunjukkan perkembangan memberangsangkan dan kini mula belajar mengenali tugasnya.

“Dia menyediakan keseimbangan dan pergerakan dan kini Zoe belajar mengutip barang dan menyerahkannya kepada Zaiden,” kata Zacharias.

Apabila ditanya mengenai keadaan keseimbangan Zaiden, Zacharias memberi jawapan ringkas-bergoyang-goyang.

“Banyak kali dia tersungkur, banyak kali dia jatuh. Kadang-kadang, ketika turun dari bas sekolah, kakinya kelihatan seperti lembik,” sambung ibu muda itu lagi.

Kebanyakan orang yang menghidap penyakit ini terpaksa bergantung kepada kerusi roda pada usia 16 tahun. A-T juga menyebabkan masalah sistem imun dan risiko mendapat kanser adalah tinggi. Secara umumnya, pesakit A-T meninggal dunia pada usia muda iaitu dalam pertengahan 20-an, menurut maklumat Institut Kanser Nasional (NCI).

“Penyakit ini sentiasa berkembang. Ia boleh menyebabkan kematian. Pada awalnya pesakit akan kehilangan sel otak pada bahagian serebelum. Kerosakan otak ini mengakibatkan pesakit kehilangan kemahiran motor secara berperingkat. Namun daya inteleknya akan kekal, tidak terjejas,” katanya.

Kemahiran motor adalah pergerakan yang dikawal oleh otak, sistem saraf dan otot yang saling bekerja sama. Kemahiran motor halus adalah pergerakan kecil seperti jari iaitu menggunakan otot kecil. Kemahiran otot kasar pula ditakrifkan sebagai pergerakan besar yang membabitkan otot besar seperti berjalan, berlari dan melompat.

Peraturan dikeluarkan Jabatan Kehakiman Amerika yang berkuat kuasa Mac 2011 mengiktiraf kuda mini sebagai haiwan khidmat di bawah Akta Warga Amerika Kurang Upaya dan Zacharias jadi semakin yakin untuk mendapatkan perkhidmatan ini demi anaknya. Pasangannya, Joel Beattie agak skeptikal dengan hasrat itu, tetapi dengan kesungguhannya, satu demi satu halangan dapat diatasi.

Dia tidak dapat mencari anak kuda tetapi berjaya mengesan kuda bunting di Minnesota yang memang digunakan sebagai kuda terapi untuk kanak-kanak kelainan upaya. Kuda Gwendolyn berusia sembilan tahun itu akhirnya dibawa ke Washington menggunakan trak sebelum dihantar ke rumah kakak Zacharias di Anchorage menaiki feri dan van. Zoe, anak kuda yang sangat dinanti itu lahir di garaj keluarga Zacharias pada Mei tahun lalu.

Pemilik rumah sewa Zacharias membuat kejutan dengan membenarkan kuda itu masuk ke dalam rumah untuk membantu Zaiden. Rakan Zacharias, Deb Turner jadi ‘ibu tumpang’ kepada kuda kecil itu dengan berjumpa jirannya meminta kebenaran supaya Gwendolyn dan Zoe dapat meragut rumput di laman mereka.

Tukang jahit profesional yang biasa menjahit beg sandang belakang bermurah hati menjahitkan abah-abah berlubang untuk dipasang pada badan Zoe, yang boleh digenggam oleh Zaiden.

Malah sebelum Zoe lahir, pendidik di sekolah rendah membantu menyelesaikan masalah berkaitan seperti cara untuk mengelakkan kuda daripada tergelincir ketika berjalan di atas lantai sekolah. Guru besar, Hornbuckle menemui jawapannya di Internet. Daripada pembacaannya, dia mendapat tahu bahawa seorang pemilik kuda mini membeli kasut khas untuk kuda di kedai Build-A-Bear Workshop. Hasilnya, kini Zoe ada lapan pasang kasut!

Ramai orang ingin tahu sama ada Zoe kuda yang dilatih untuk berada di dalam rumah. Hakikatnya, kuda mini itu hanya pernah buang air dua kali di sekolah, termasuk sekali pada mesyuarat kakitangan selepas Hornbuckle berkata ‘kemalangan’ akan berlaku.

Guru Zaiden, Cynthia Temple berkata, ramai orang di sekolah daerah melahirkan rasa simpati kepadanya kerana terpaksa ‘bertahan’ dengan kehadiran seekor kuda di dalam bilik darjah. Namun bagi guru ini, ia bukan satu masalah besar kerana apa yang penting kehadiran Zoe membuatkan kehidupan Zaiden jadi lebih baik.

“Sasaran saya sebagai guru ialah melihat semua kanak-kanak ini dapat berdikari, tidak kira apa pun keperluan mereka. Makna berdikari bagi Zaiden ialah apabila dia dapat memakai baju sejuknya sendiri dan menggunakan zip. Kini Zoe sudah menjadi sebahagian daripada hidup Zaiden termasuk menemaninya ke majlis, berjalan dan bangun dari bangku. Walaupun bagi orang ia perkara kecil, saya lihat Zaiden boleh lakukan semua itu,” kata Temple.

Undang-undang memberi hak kepada Zaiden untuk masuk ke restoran dan pusat beli-belah bersama kudanya, tetapi Zacharias masih ragu-ragu untuk membenarkan anaknya berbuat demikian di tempat awam.”Saya mahu ia diterima oleh masyarakat, bukannya hanya dibenarkan. Saya rasa ini tanggungjawab yang berat menjadi menyokong, bukan untuk anak saya saja, tetapi untuk kuda mini dan haiwan khidmat yang lain,” katanya.

Zacharias kini menyimpan rekod pengalaman keluarganya, mungkin ia boleh dijadikan panduan kepada keluarga lain yang berhadapan dengan situasi sama.

“Inilah yang boleh saya tengok kembali dan menjadi warisan apabila Zaiden tiada lagi nanti untuk mempunyai sesuatu dan berkata, ya, ia berlaku dan keadaannya amat sukar. Tapi lihatlah apa yang kami sudah capai hari ini dan semua ini tidak akan berlaku jika bukan untuk mendapat penerimaan seperti sekarang. Setiap perkara yang berlaku ada rahmatnya,” sambungnya. – AFP

Leave a Reply

931 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Klüver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It